Eestlased täitsid mullu korralikult Läti riigikassat: 13 protsenti riigile laekunud alkoaktsiisist tuli meilt (14)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Super Alko alkopood Eesti-Läti piiril
Super Alko alkopood Eesti-Läti piiril Foto: Arvo Meeks / LEPM

Möödunud aastal moodustas Eesti-Läti piirilt ostetud alkohol Läti alkoholiaktsiisi laekumistest 13 protsenti ehk 25,6 miljonit eurot. Seejuures kasvas aastaga Läti piirilinnades kange alkoholi müük neli korda kaheksa miljoni liitrini ning õllemüük pea 80 protsenti 16 miljoni liitrini.

Läti maksuameti teatel koguti alkoholiaktsiisi mullu kokku 198 miljoni euro jagu ning sellest 25,6 miljonit eurot tuli Eesti piirilt, täpsemalt Valka, Ainazi, Rujiena ja Ape linnadest, vahendab BNS.

Selles regioonis müüdi mullu 8 miljonit liitrit kanget alkoholi ning 16 miljonit liitrit õlut, võrreldes 2 miljoni liitri kange alkoholi ja 9 miljoni liitri õluga 2016. aastal.

Läti maksuamet märkis, et alkoholimüük kasvas mitte vaid piirialadel vaid üleriigiliselt, kuivõrd elanike ostujõud on piisavalt kõrge, et tagada aeglane ent stabiilne kasv.

Kange alkoholi aktsiis on Lätis sarnasel tasemel Leeduga, kuid Eesti aktsiis on sellest 1,5 korda kõrgem. Õlleaktsiis on Lätis 5 protsenti madalm kui Leedus, samas Eestis on õlleaktsiis 2,5 korda kõrgem.

Tänavu esimeses kvartalis koguti Lätis alkoholiaktsiisi 48,1 miljonit eurot ehk 9,1 miljonit eurot enam kui mullu samal ajal.

Kommentaarid (14)
Copy
Tagasi üles