Trump asus ootamatult päästma raskustesse sattunud Hiina suurkorporatsiooni

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ZTE kahe ekraaniga kokkuvolditav telefon AXON
ZTE kahe ekraaniga kokkuvolditav telefon AXON Foto: JOSEP LAGO/AFP

USA president Donald Trump säutsus pühapäeval Twitteris, et teeb tihedat koostööd Hiina presidendi Xi Jinpingiga, et päästa ühendriikide kehtestatud sanktsioonide käes pankroti äärele sattunud telekomihiiglane ZTE.

Telekomiettevõte teatas eelmisel nädalal oma tegevuse peatamisest, sest USA keelas möödunud kuul nende toodete müügi (ja neile toodete müümise), süüdistades suurettevõtet illgeaalses äris Iraani ja Põhja-Koreaga.

Tavaliselt Hiina suhtes üpriski agressiivne Trump võttis aga ettevõtte suhtes sümpatiseeriva hoiaku ning rõhutas endale omaselt, et «Hiina töökohad on ohus» ja lubas käskida kehtestatud sanktsioonid lõpetada.

ZTE on USA's neljandana suurim nutitelefonide müüja ning nende heaks töötab ligemale 75 000 inimest. ZTE suhtes sanktsioonide tühistamine on tõenäoliselt Trumpi katse hoida ära suurem kaubandussõda Hiinaga. President Xi on teinud selgeks, et igasugune edaspidine suhete parandamine algab ZTE sanktsioonide alt vabastamisest.

ZTE tunnistas märtsis, et on rikkunud USA sanktsioone Iraani ja Põhja-Korea suhtes ning tarninud neile USA tehnoloogiat. Ettevõtte nõustus toona maksma selle eest 1,1 miljardit dollarit trahvi. ZTE vastased sanktsioonid kehtestas USA hiljem aga selle pärast, et telekomihiiglane pole väidetavalt oma lubadustest kinni pidanud ja jätnud illegaalse tarnega seotud töötajad karistamata.

ZTE saab ligemale veerandi oma seadmetes kasutatavatest komponentidest USA ettevõtetelt, keda on umbes 200. Suurettevõte kulutas möödunud aastal USA'st tulevale impordile enam kui 2,3 miljardit dollarit

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles