Trump kohtus maailma tähtsamate autofirmade juhtidega (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Donald Trump Valges Majas koos maailma suurimate autotootjatega.
President Donald Trump Valges Majas koos maailma suurimate autotootjatega. Foto: JONATHAN ERNST / REUTERS

USA president Donald Trump võõrustas reedel Valges Majas maailma tähtsamate autofirmade juhte ning keelitas neid tootma rohkem sõidukeid Ühendriikide pinnal.

«Selle laua taga on meil maailma suurimad autotootjad, keda esindavad nende juhtfiguurid,» ütles Trump, alustades kohtumist, kus osalesid autofirmade Fiat Chrysler, Ford, General Motors, BMV, Mercedes Nissan, Toyota ja Volkswagen juhid.

Presidendi sõnul keskendub kohtumine autodele kehtestatud heitmestandardite leevendamisele ja sellele, «kuidas ehitada Ühendriikides rohkem autosid».

«Meie võime autosid ehitada on suur. Me tahame, et paljud neist autodest oleksid ehitatud USA-s,» lausus ta.

Trump kiitis Fiat Chrysleri juhti Sergio Marchionnet firma plaani eest viia populaarse mudeli Dodge Ram tootmisprotsess Mehhikost USA Michigani osariiki. FCA teatas jaanuaris plaanist investeerida Michigani montaažitehasesse miljard dollarit ja luua 2500 töökohta.

Kohtumine langeb ajale, kui Kanada, Mehhiko ja USA läbirääkijad peavad võidujooksu ajaga, et jõuda kokkuleppele Põhja-Ameerika vabakaubanduslepingu (NAFTA) muutmises. Üks peamisi tüliõunu on kõnelustel Washingtoni nõudmine suurendada USA-s ehitatud komponentide osakaalu sõidukites, mida hakatakse müüma tollimaksuvabalt.

«NAFTA on olnud selle riigi jaoks kohutav katastroof. Vaatame, kas meil õnnestub seda mõistlikuks muuta,» ütles Trump kohtumise algul autofirmade juhtidele.

Ühendriikide esindajatekoja spiiker Paul Ryan on öelnud, et kongress peab saama muudetud kujul lepingu teksti enda kätte 17. maiks, et see veel tänavu heaks kiita. Novembris ootavad Ühendriike ees kongressi vahevalimised.

Kanada ja Mehhiko välisministrid Chrystia Freeland ja Ildefonso Guajardo ei öelnud, millal kokkulepe võiks sündida, ja andsid mõista, et nad keskenduvad ajalise surve asemel sisule.

«Läbirääkimised kestavad nii kaua kui vaja, et jõuda hea leppeni,» ütles terve nädala kohtumisteks Guajardo ja USA kaubandusesindaja Robert Lighthizeriga Washingtonis viibinud Freeland ajakirjanikele.

Guajardo sõnul jätkavad kaubandusametnikud kõnelusi ning ministrid on valmis vajadusel nendega järgmisel nädalal liituma. Ta hoiatas samas, et pooled «ei kavatse ohverdada kvaliteeti ajasurvele».

Trumpi valitsus vaatab ka üle kütusesäästustandardeid, mille eelmise presidendi Barack Obama valitsus kehtestas 2017. aasta jaanuaris ühe oma viimase sammuna. Autotootjad on avaldanud muudatustele toetust.

Standardid nimetusega CAFE nõuavad kõigilt autootjatelt aastaks 2025 kõigi mudelite vastavusse viimist nõudega läbida ühe liitri bensiiniga 23 kilomeetrit. Standardite eesmärk on vähendada naftatarbimist ja kliimamuutustega seotud kasvuhoonegaase.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles