Apple ja Amazon kihutavad võidu triljoni dollari firma tiitli suunas

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Apple'i logo Californias Räniorus
Apple'i logo Californias Räniorus Foto: MARIO ANZUONI/Reuters/Scanpix

Apple on peaaegu saanud USA esimeseks avalikult kaubeldavaks ettevõtteks, mille väärtuseks on üle triljoni dollari, kuid võib peatselt alla jääda üha kiiremini järgi kihutavale Amazonile.

1976. aastal Steve Jobsi garaažis asutatud Apple'i aastane käive on nüüdseks 229 miljardit dollarit, mis on suurem näiteks Portugali ja Uus-Meremaa SKT'st. Apple'i turukapitalisatsioon saavutas neljapäeval rekordilised 934 miljardit dollarit - number, mille saamisele aitas kaasa teade Warren Buffeti osaluse kasvust ettevõttes ja plaan osta tagasi 100 miljardi väärtuses aktsiaid, kirjutab Reuters.

Apple võib aga oma edumaa kaotada peatselt Amazonile, mille turuväärtuseks on hetkel 780 miljardit dollarit. See on küll Apple'ist 148 miljardit vähem, kuid Amazoni aktsia väärtus (koos ettevõtte müüginumbritega) on viimasel ajal tohutul kiirusel tõusnud - õigupoolest palju kiiremini, kui Apple'il.

Apple'i aktsia tõusis möödunud aasta jooksul 24 protsenti ja seda tõusu toitis paljuski iPhone X'i ootusärevus. Paraku on nõudlus 1000 dollarit maksva telefoni järgi olnud oodatust väiksem ja müüginumbrid pole investoritele kuigi palju muljet avaldanud. See muidugi ei tähenda, et nad Apple'iga rahul ei oleks.

Amazoni aktsia kasvas möödunud aasta jooksul aga võimsad 70 protsenti. Sellist väärtust aitasid saavutada inimeste üha rohkem veebipõhiseks muutuvad tarbimisharjumused ja Amazoni keskendumine veebiteenuste ja IT-lahenduste pakkumisele. Amazon Web Services on jätkuvalt oma nišis turuliider.

Samuti konkureerib Amazon agressiivselt Apple'i ja Google'i emafirmaga Alphabet muusika ning tarkade vidinate (Alexa) müügis. Alphabet on 765 miljardi dollarise turukapitalisatsiooniga USA kolmandana kõige väärtuslikum firma. Talle järgneb omakorda 749 miljardiga Microsoft.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles