Stabiilse ja odava nafta aeg on läbi (6)

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venezuela riikliku naftafirma PDVSA töötaja Morichali naftamaardlas raske nafta proovi võtmas.
Venezuela riikliku naftafirma PDVSA töötaja Morichali naftamaardlas raske nafta proovi võtmas. Foto: CARLOS GARCIA RAWLINS / REUTERS

Nafta hinnad on maailmaturul olnud juba pikemat aega suhteliselt stabiilsed ja madalad, kuid president Donald Trumpi otsus astuda välja Iraani tuumaleppest muudab turu tõenäoliselt volatiilseks ja väga kõikuvaks.

Tegelikult ei muuda turgu ebastabiilseks ainult Iraani nafta ära lõikamine. Täiusliku tormi loovad veel ka Venezuela naftatootmise äärmiselt halb seis ning vähenenud eksport Venemaalt ja Saudi Araabiast, kirjutab CNN.

2015 ja 2016. aastal voolas maailmaturule nii palju toornaftat, et hinnad kukkusid drastiliselt. Nüüdseks on toona tekkinud «puhver» aga paljuski ammendunud ja turg on muutunud ülitundlikuks igasuguse geopoliitilise ebastabiilsuse suhtes.

Paljud analüütikud hoiatavad hetkel, et naftahinnad võivad peatselt ületada 100 dollari piiri barreli kohta. Vaevalt kaks aastat tagasi oli see vaid 26 dollarit barreli kohta. Ülemaailmsed energiaturud on alati olnud tundlikud Lähis-Ida konfliktide suhtes, sest sealt tuleb ka suur osa maailma naftast ning nüüd kardetakse, et Trump otsus võib destabiliseerida kogu regiooni poliitilist tasakaalu.

Esimesi märke destabiliseerumisest ei tule kaugelt otsida. Iisrael on viimaste nädalate jooksul järsult eskaleerinud oma Iraani vastast tegevust Süürias ja süüdistab Iraani toetatud mässulisi mitmetes raketirünnakutes Iisraeli territooriumite vastu.

Samal ajal on Venezuela naftatootmine vähenenud kogunisti 600 000 barreli võrra päevas. USA nõuab samal ajal agressiivselt aga president/diktaator Nicolas Maduro tagasi astumist, kes ei näita märkigi võimu käest andmisest. Venezuela majanduslik seisund muutub aga üha hullemaks. 

Keegi ei oska hetkel täpselt öelda, kui palju väheneb Iraani nafta eksport, kuid erinevatel hinnangutel jääb see 200 000 kuni miljoni barreli vahele. Saudi Araabia on lubanud küll oma tootmist suurendada, et täita tühimikku, kuid tõenäoliselt üritavad nad ka hinda kergitada. Ka USA on lubanud panna naftaturule õla alla ja suurendada oma tootmist.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles