Anvelt kutsub ettevõtjaid töörühma osas meelt muutma (2)

Kadi Raal
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siseminister Andres Anvelt.
Siseminister Andres Anvelt. Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Sisserändeküsimuses on tööandjate esindajad väga olulisteks partneriteks ja töörühmast kõrvalejäämine pikaaegsete lahenduste leidmisele kaasa ei aita, leiab siseminister Andres Anvelt.

«Meie seisukoht on, et sisserände töörühmast ei tohiks siiski mitte mingil juhul puududa Tööandjate Keskliidu, Eesti Kaubandus-Tööstuskoja ning Teenusmajanduse Koja esindajad, kes esindavad asjatundlikult ettevõtlusvaldkonna huvisid,» kirjutas siseminister oma vastuseks pöördumisele, millega tööandjad teatasid, et kuna nende varasemaid ettepanekuid pole töörände lihtsustamseks arvestatud, pole nüüd enam mõtet töörühmas osaleda. 

«Sellest tulenevalt teen teile taas üleskutse töörühma töösse ka edaspidi panustada,» lisas minister. 

Anvelt märkis, et valitsus on järjepidevalt otsinud tasakaalustatud lahendusi Eesti tööjõuturule spetsialistide kaasamiseks. «Tõsi, me ei ole hõlbustanud odava tööjõu riiki laskmist, vaid oleme asetanud rõhu spetsialistidele. Soodustame kõige suuremat lisandväärtust andvate tippspetsialistide Eestisse kutsumist, sest see annab kõige suurema lisavõimaluse ka Eesti elanike tööhõive suurendamiseks. Sisserände piirarvu alt on välja tõstetud näiteks IT-sektori ja idufirmade töötajad ning nüüd ka tippspetsialistid üldiselt.»

Minister rõhutas, et välistööjõu kaasamine on vaid üks tahk tööjõuküsimusest. «Veelgi olulisem on vaadata üle meie enda riigisisesed võimalused. Peame intensiivselt tegelema  omamaise tööjõu täiend- ja ümberõppega, soodustama töötajate siirdumist suurema lisandväärtusega või tööjõuvajadusega tegevusaladele ning vähendama töötuse määra kohaliku töövõimelise elanikkonna seas.»

Oma kirjas viitasid tööandjad ka ebaseadusliku töötamise ennetamise ja tõkestamise kavale, nimetades seda karistusaktsiooniks. Ministri sõnul ei ole ebaseaduslikule töötamisele ühtegi vabandust. «Illegaalne tööjõud pärsib selgelt tööjõuturu arengut ning mõjutab otseselt nii majandust kui ka Eestis töötavat inimest. Riigi kohustus on kaitsta ausat ettevõtjat ning seeläbi kaitsta läbipaistvat ja konkurentsivõimelist tööturgu,» kirjutas minister.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles