Eesti teadlased valiti bioimpedantsi alal maailma esikolmikusse

Heelia Sillamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustratiivne.
Foto on illustratiivne. Foto: matej kastelic / PantherMedia / matej kastelic

Tallinna Tehnikaülikooli elektroonikateadlase Mart Mini töörühm valiti bioimpedantsi alal maailma esikolmikusse. 

Sel aastal ilmunud Hispaania teadlaste artikli «Studies: A Scientometric Approach Using the Scopus Database» kohaselt kuulub Tallinna Tehnikaülikool bioimpedantsi teaduslikus uurimises ja rakendamises maailmas esikolmikusse ning edastab mitmeid teisi tuntud teadusasutusi. 

Tehnikaülikooli teadlaste abil on bioimpedantsi kasutatud näiteks euromüntide ehtsuse kontrollimisel ja elektripatareide vastupidavuse diagnostikas.

Eesti tehnikateadlaste töö oluliseks rakenduseks on ka panus meditsiini – südamerütmurid ja -monitorid südamelihase isheemia varaseks avastamiseks, selle raskusastme hindamiseks ja infarkti ennetamiseks, samuti seadmed siirdamisele kuuluvate või juba siiratud kudede ja organite kohanemis- ja eluvõime jälgimiseks. Eesti teadlased koostöös Injeq OY ja Eliko TAK-iga loonud ka targa süstla lahenduse, mis võimaldab viia nõel täpselt vajalikesse kudedesse, sealjuures muud kudet kahjustamata. Tarka süstalt kasutatakse näiteks ortopeedias ja reumatoloogias liigesesiseste süstide tegemisel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles