Vene kaitse-eelarvest varastatakse viiendik

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene tankid.
Vene tankid. Foto: SCANPIX.

Vene sõjaväe peaprokuröri sõnutsi varastavad korrumpeerunud ametnikud ja töövõtjad igal aastal viiendiku kaitse-eelarvest, räsides riigirahandust ja õõnestades armee lahinguvalmidust.


Prokuröri poolt eile Rossiskaja Gazetas tehtud avaldus tuleb vaid nädal pärast seda, kui president  Dmitri Medvedev vallandas riiklike lepingute mittetäitmise eest mitu kõrget ohvitseri.

Medvedev hoiatas,  et Jossif Stalini ajal oleks need mehed vangi pandud.

Vladimir Putini varjust välja pürgiv Medvedev on käivitanud 2012. aasta presidendivalimiste lähenedes korruptsioonivastase kampaania. Oma kandideerimisest pole veel teatanud kumbki mees.

Sõjaväeprokurör Sergei Fridinski selgitas riigilehe Rossiskaja Gazeta vahendusel, kuidas sõjavarustuse soetamiseks eraldatud raha kõrvale toimetatakse: «Võltsitud ja fiktiivsed arved olematu töö eest, pistised riigihangete saamiseks – kõik see kuulub petiste arsenali,» ütles ta.

«Tulemuseks on, et kõrvale toimetatakse tohutud summad – iga viies rubla. Ning sõjavägi saab halva kvaliteediga tehnoloogiat ja varustust.»

Fridinski sõnutsi on tänavu trahvitud või vangistatud mitmeid kõrgeid sõjaväelasi ja töövõtjaid.

Analüütikute hinnangul võib korruptsioon Vene sõjaväes olla isegi hullem, kui ütleb Fridinski.

«Kakskümmend protsenti on vähe pakutud. Nelikümmend protsenti – pigem,» ütles valitsusvälise korruptsioonivastase komitee juht Kirill Kabanov.

Kabanovi hinnangul kujutab intervjuu endast Kremli katset valimiste künnisel rahva poolehoidu võita.

«Sõnum on suunatud ühiskonnale. Korruptsiooni ilma ühiskonna toetuseta ei peata. See asi puudutab kõiki, suuremat osa kodanikest.»

Moskva Carnegie keskuse poliitanalüütik Nikolai Petrov ütles, et intervjuu eesmärk oli näidata, et olukord on Kremli kontrolli all ning et viimane hoolib relvajõudude olukorrast.

«Madalama ja keskastme ohvitserid ju plaksutavad selle peale, kui mõned kindralid pokri pistetakse,» ütles ta.

Fridinski paljastused võivat kõneleda ka konfliktidest ohvitseride, prokuröride ja uurijate vahel. «Võimalik, et Fridinski üritab süüd enda pealt ära veeretada, end kaitsta,» ütles Petrov.

Igal juhul ähvardab korruptsioon nurjata Venemaa plaanid moderniseerida sõjaväge ja tõsta lahinguvalmidust olukorras, kus käimas on kõige ulatuslikumad reformid alates külma sõja päevist.

Aastaks 2020 on riigikaitsele kavas kulutada enam kui 119 000 miljardit rubla (650 miljardit dollarit).

Nädala alguse poole ütles üks Kaug-Ida sõjaväeprokurör, et Vladivostoki soldatitele söödeti koeratoitu, kuna ohvitserid olid osa «päris» toidust pihta pannud.
 

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles