USA sanktsioonid on halvanud Hiina telekomihiiu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ZTE kontor Shanghais.
ZTE kontor Shanghais. Foto: JOHANNES EISELE / AFP

Hiina telekomihiiu ZTE teatel on suurem osa selle äritegevusest pärast möödunud kuul kehtestatud USA sanktsioone peatunud.

ZTE tooted sõltuvad Ameerika mikrokiipidest ja muudest elementidest, mille tarned on peatatud, kuivõrd USA valitsus keelas Ühendriikide ettevõttetel seitsmeks aastaks ZTE-ga äri tegemise. Keeld on seotud süüdistustega, et ZTE esitas valetunnistusi seoses oma toodete ebaseadusliku müümisega Iraanile ja Põhja-Koreale.

ZTE teatel on sanktsioonid viinud ettevõtte seisakuni ning USA osapoolega peetakse pingsaid kõnelusi sanktsioonide lõpetamiseks. Hiina analüütikute hinnangul oli sanktsioonide kehtestamise aegu ZTE-l kriitilise tähtsusega USA toodete varusid ühe või kahe kuu jagu. Samuti on tõstatatud kahtlus, et ettevõte võib sanktsioonide tulemusel kokku kukkuda.

Washingtoni kontroll ZTE saatuse üle on valmistanud pahameelt Hiina valitsusele, mis palus keelu lõpetamist möödunud nädalal toimunud kahe riigi kaubandusametnike kõrgtasemelisel kohtumisel. Hiina kaubandusministeeriumi teatel lubas USA delegatsioon edastada kaebuse president Donald Trumpile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles