Trumpi otsus tabab Soome tööstust

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donald Trump pidamas kõnet 8. mail pärast Iraani tuumaleppest välja astumise otsuse allkirjastamist.
Donald Trump pidamas kõnet 8. mail pärast Iraani tuumaleppest välja astumise otsuse allkirjastamist. Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA

USA presidendi Donald Trumpi otsus Iraani tuumaleppest lahkuda mõjutab ka arvukaid Iraanis tegutsevaid Soome ettevõtjaid.

«See on kurb uudis,» ütles pikka aega Iraanis tegutsenud Soome masinaehitaja Outoteci majandusjuht Jari Algars, vahendab Äripäev.

Outotec tegi oma esimesed tehingud Iraaniga juba 40 aastat tagasi, aga Algarsi sõnul on tarned pärast tuumaleppe sõlmimist oluliselt kasvanud. «Kuigi Trumpi lubatud uute sanktsioonide üksikasjad pole veel teada, võib juba öelda, et otsusel on mõju olemas. Kaubavahetus raskeneb,» ütles ta. 

Viimastel aastatel on Outotec eksportinud Iraani näiteks malmirikastustehaseid ja väävelhappetehaseid, kuigi seal toimetab ka Soome kaevandus- ja keskkonnatehnoloogiafirmasid.

Soome keskkaubanduskoja juhi Timo Vuori sõnul on mõned Põhjamaa pangad pidurdanud Iraani kaubavahetuse rahastamist juba eelmisest aastast peale.

Loe lähemalt Äripäevast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles