Uuring: eestlased asutavad ettevõtte, et olla iseenda peremehed, lätlased raha nimel

Heelia Sillamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustratiivne.
Foto on illustratiivne. Foto: matej kastelic / PantherMedia / matej kastelic

Lätlased ja leedulased asutavad oma ettevõtte, et teenida rohkem raha, samal ajal kui eestlased tahavad olla iseenda peremehed.

SEB uuringu «Baltimaade ettevõtlusbaromeeter» (Baltic Business Outlook) tulemustest selgus, et 39 protsenti alustavatest ettevõtjatest Lätis ning 37 protsenti Leedus asutas firma isikliku sissetuleku kasvatamiseks. Eestis tõi selle põhjuse esile vaid 26 protsenti uuringus osalenutest – meil luuakse oma ettevõte selleks, et saada iseenda peremeheks ja tööandjaks (29 protsenti vastanutest). 

Võimalus saada iseenda peremeheks motiveeris 28 protsenti uutest ettevõtjatest Lätis ja 33 protsenti Leedus. Kolmas kõige sagedamini nimetatud põhjus on soov muuta hobi äritegevuseks – selleks on oma ettevõtte loonud 25 protsenti uutest ettevõtjatest Eestis ning 14 protsenti Lätis ja Leedus. Eelmise töökoha kaotus ja soov töötada paindliku tööajaga olid ettevõtte asutamisel harvem nimetatud põhjused. 

«Majanduslikult arenenud riikide kogemus näitab, et mida rohkem inimesi tegeleb ettevõtlusega, seda kõrgem on elatustase. Pole oluline, miks inimesed ettevõtte asutavad. Oluline on see, et inimesed võtavad initsiatiivi ja liiguvad oma eesmärkide poole. Tänased edukad ettevõtted on kunagi alguse saanud ettevõtlike inimeste ideedest ja mõtetest. Mida rohkem selliseid inimesi meil on, seda paremal järjel oleme ühiskonna ja riigina!» kommenteeris SEB Eesti jaepanganduse valdkonna juht Ainar Leppänen uuringut. 

Eestlased on Baltimaades uute ettevõtete loomisel kõige aktiivsemad ja 2017. aastal registreeriti Eestis 21 947 uut ettevõtet. Leedus asutati eelmisel aastal 11 378 uut ettevõtet ja Lätis 10 094.

SEB Baltimaade alustavate ettevõtete uuring tehti 2017. aasta detsembris ja 2018. aasta jaanuaris. Eestis, Lätis ja Leedus küsitleti rohkem kui 1500 ettevõtet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles