Vaata, millised ettevõtted on Paloga ärivisiidil Jaapanis (1)

Heelia Sillamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ettevõtlus- infotehnoloogiaminister Urve Palo.
Ettevõtlus- infotehnoloogiaminister Urve Palo. Foto: Marko Saarm / Sakala

Kaks päeva kestva Tokyo visiidi raames toimuvad ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Urve Palo kohtumised mitmete Jaapani valitsuse esindajatega ja kohalike IKT-sektori ettevõtete juhtidega. EAS'iga koostöös korraldatud äridelegatsioon tutvub kohalike ettevõtjatega, et arutada koostöövõimalusi investeerimise ja ekspordi vallas.

Ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Urve Palo sõnul on visiit Tokyosse jätk selle aasta jaanuaris toimunud Jaapani peaministri külaskäigule Tallinnasse. «Peaminister Shinzō Abe oli esimene Jaapani valitsusjuht, kes Eestit külastas, ning soovime häid suhteid veelgi tihendada. Eelmisel aastal kasvas riikidevahelise kaubavahetuse käive 97 miljoni euroni, millest eksport moodustas eestlaste kasuks suurema osa, isegi 73 protsenti,» kommenteeris Palo Eesti ja Jaapani majandussidemeid.

«Kui ärivisiitide kõige sagedasem eesmärk on ekspordi ergutamine, siis sel korral on ettevõtjad tundnud isegi veel suuremat huvi Jaapanist tulevate investeeringute vastu. Seetõttu plaanin kohtuda Jaapani suurettevõtete NTT ja Fujitsu juhtidega, neist viimane on juba Eestisse ka investeerinud ning loodetavasti laiendab oma tegevust,» selgitas Palo.

Viimastel aastatel on Jaapani investorid panustanud näiteks Eesti idufirmadesse TransferWise, Lingvist, FitsMe, Jobbatical ning Funderbeam.

EASi juhatuse esimees Alo Ivask ütles, et järjest enam Eesti ettevõtjaid tunnevad Jaapani turu vastu huvi ning otsitakse aktiivselt koostöövõimalusi. «Jaapanlased hindavad kõrgelt usaldust ja kvaliteeti ning kahtlemata nõuab Jaapani turule sisenemine kannatlikkust. Arvestades, et tegemist on ühe suurima majandusega maailmas, on ka meie ettevõtetel seal suur potentsiaal,» sõnas Ivask.

Eesti ettevõtjad ekspordivad Jaapanisse peamiselt puitu ja puidutooteid, aga ka masinaid ja seadmeid ning kala, kohupiima ja juustu. Olulisemad importkaubad on mehaanilised masinad ja elektriseadmed, sõiduautod, mootorrattad ja traktorid ning erinevad tekstiilid.

Minister Palo kohtub visiidi käigus Jaapani sise- ja kommunikatsiooniministri Seiko Noda, majandus-, kaubandus- ja tööstusministrit Hiroshige Seko ning Jaapani-Eesti parlamendirühma esimehe  Takuya Hirai’ga. Kohalikest ettevõtjatest kohtub minister Fujitsu tegevjuhi Tatsuya Tanaka ja asedirektori Nobuhiko Sasakiga, Nippon Telegraph and Telephone Corporationi (NTT Group) asepresidendi Hiroki Kuriyamaga ja esineb andmevahetuse tarkvara pakkuva Planetway uue teenuse tutvustamisüritusel avakõnega.

MKMi ja EASi koostöös korraldatud äridelegatsiooni kuuluvad ettevõtted Planetway Europe, Teleport, Õhuloss (Tanel Veenre Jewellery), Archibus Solution Center Hosting Services ja ning Tallinna Tehnikaülikooli/Mektory, EASi ja e-residentsuse programmi esindajad. Visiidi käigus toimuvad kohtumised kohalike ettevõtjate ja ettevõtlusorganisatsioonidega ning tutvutakse Mitsubishi Motorsi teadusarendusekeskusega.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles