Tartu ja maanteeamet plaanivad läänepoolse ümbersõidu teist ehitusala

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maantee. Pilt on illustreeriv.
Maantee. Pilt on illustreeriv. Foto: Arvo Meeks / LEPM

Tartu linnavalitsus küsib volikogult luba sõlmida maanteeametiga kokkulepe Tallinn-Tartu-Võru-Luhamaa ja Jõhvi-Tartu-Valga maantee ristumiskoha väljaarendamiseks mahus 19,5 miljonit eurot. 

Linna eeldatav rahaline kohustus oleks läänepoolse ümbersõidu II ehitusala maade võõrandamisel ja teede väljaehitamisel kokku umbes 2,5 miljonit eurot. Maanteeameti poolne prognoosmaksumus projekti realiseerimiseks on 17 miljonit eurot, teatas Tartu linnavalitsus.

Riia ringristmik on Tartu linna üks olulisemaid liiklussõlmi, mille liiklusohutuse suurendamine on linna seisukohalt väga vajalik, ütles Tartu abilinnapea Raimond Tamm. «Kavandatavad mahukad ehitustööd puudutavad nii põhimaanteed kui ka sellega seonduvat kohalikku tänavavõrku ning liiklussõlmi. Kuna ümberehitused mõjutavad ümberkaudseid ettevõtteid ning elanikke, siis on projekteerimise etapis vajalik teha piisavalt koostööd, et jõuda parima lahenduseni,» rääkis Tamm.

Abilinnapea sõnul kavandatakse liiklustihedale Riia ringristmikule kolmetasandilist liikluslahendust – kergliiklejatele rajatakse tunnelid, maapinna tasandile jääks niiöelda kohalik ehk siis Riia tänava liiklus ning magistraalliikluse jaoks ehitatakse Võru-Tallinna suunal välja viadukt. Kahetasandiline riste on kavas rajada praeguse Aardla ringristmiku asemele ning Optika-Aardla-Laseri tänava ristumiskohta planeeritakse ringristmikku.

Maanteeamet tegi Tartu linnale ettepaneku tegutseda linna läänepoolse ümbersõidu II ehitusala ehitamisel ühiselt. Ümbersõidu väljaehitamine muudab piirkonnas liiklejate marsruute ja toob kaasa vajaduse tänavate ümberehituseks.

Sõlmitava kokkuleppe kohaselt tellib maanteeamet kogu läänepoolse ümbersõidu II ehitusala väljaehitamiseks põhiprojekti, omandab projekti realiseerimiseks vajaliku maa ning finantseerib ehitust põhiosas.

Linna kohustuseks on omandada linnale kuuluvate teede osas ehitustöödeks vajalik maa, finantseerida Riia tänava ümberehitust lõigus Metsmaasika tänava ristmikust kesklinna suunas ning finantseerida osaliselt koguja- ja kergliiklustee ehitust ning tänavate ümberehitust.

28. mail kell 16.00 tutvustab maanteeamet huvilistele Tartu raekoja saalis kavandatavate teetööde eskiisprojekti.

Käesoleval aastal alustab maanteeamet projekteerimistingimuste väljastamise menetlust, mille käigus on huvitatud osapooltel võimalik esitada omapoolseid ettepanekuid ja seisukohti. Pärast seda alustatakse projekteerimistöödega. Ehitustööd läänepoolse ümbersõidu II ehitusalal on planeeritud teha aastatel 2020-2021.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles