Facebook investeerib Põhja-Rootsi linna miljardeid

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Facebooki andmekeskus Luleas.
Facebooki andmekeskus Luleas. Foto: Susanne Lindholm / SCANPIX SWEDEN

Facebook teatas, et kavatseb suuruselt kahekordistada oma Põhja-Rootsis, Lulea linnas paikneva andmekeskuse, tuues nii piirkonda tehtud investeeringute suuruse ligemale 8,7 miljardi Rootsi kroonini (987 miljonit dollarit).

Facebook avas oma Lulea andmekeskuse 2013. aastal ja sellest sai ettevõtte esimene väljaspool USA'd avatud andmekeskus. Plaanitav laiendus, mille käigus rajatakse lisaks kahele olemasolevale hoonele ka kolmas, teeb sellest aga ühe suurima andmekeskuse maailmas, kirjutab Reuters.

Facebooki sõnul on planeeritud kolmanda hoone suuruseks peaaegu 50 000 ruutmeetrit ja see hakkab veebiliiklust vahendama 2021. aasta alguses. Lulea linnapea sõnul muudab uus hoone senise keskuse suuruse kahekordseks ja katab kokku üle 100 000 ruutmeetri.

Praegused kaks hoonet tarbivad ligemale ühe protsendi Rootsi elektritoodangust. Plaanitava laiendusega peaks kahekordistuma ka tarbimine.

Laiendus loob hinnanguliselt juurde 100 uut töökohta ja selle ehitamine täiendavad 1000 ajutist töökohta. Hetkel töötab andmekeskuses alla 200 inimese.

Rootsi ja teised Skandinaavia riigid tõmbavad andmekeskuste rajajaid külma ilma ja odava elektri pärast. Samuti vähendas Rootsi möödunud aastal andmekeskustele kehtivaid makse 97 protsendi võrra. 

Facebooki sõnul on Rootsis EL-i kõige odavam energia. Seda tõestab ka tõsiasi, et Lulea läheduses töötab üle 18 andmekeskuse, mille omanike hulka kuuluvad näiteks BMW ja Amazon.

Uuringufirma Boston Consulting Group hinnangul võivad andmekeskused pakkuda 2025. aastaks Rootsis tööd enam kui 30 000 inimesele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles