Itaalia sadamates lõi lõkkele vägivald

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Itaalia peaminister Silvio Berlusconi.
Itaalia peaminister Silvio Berlusconi. Foto: SCANPIX.

Itaalia laevatehaste töölistel, kes protestivad Silvio Berlusconi valitsuse hiljutiste kasinusmeetmete ja neist tulenevate koondamiste vastu, on tekkinud vägivaldseid kokkupõrkeid politseinikega.


Eile pidi märulipolitsei Genova eeslinna Sestri linnavalitsuse juures protestijate tõrjumiseks pisargaasi kasutama. Vigastada sai vähemalt kaks töölist.

Rahvahulk nõudis läbirääkimisi peaministriga.

Napoli lähistel Castellammare di Stabias, maailma vanimas laevatehases, hoidsid töölised ametnikke öö otsa nende kontorites «vangis».

Kohaliku meedia andmetel rüüstasid nad hoonet ning lõid pea maha Garibaldi kujul, kes tegi omal ajal lõpu tehase rajajate, Bourboni kuningate valitsemisele.

Protestid vallandas esmaspäevane teadaanne, et riiklikus laevatehases Fincantieris teostatavate uuenduste käigus koondatakse 2551 töökohta – ehk kolmandik kaadrist.

Firma ütles, et plaanis on ka ennetähtaegsed pensionilesaatmised, tööpäevade lühendamine ja töötajate ümbersuunamine.

Ametiühingute sõnutsi tähendab see Sestri ja Castellammare ajalooliste laevatehaste lõppu.

Itaalia on majanduslanguses kaotanud enam kui pool miljonit töökohta. Ametlikel andmetel ei tööta, õpi ega osale koolitustel enam kui 22 protsenti Itaalia noortest.

Fincantieri netokahjum oli mullu 124 miljonit eurot.

Sestri ja Castellammare laevatehaste moderniseerimiseks oleks vaja 500 miljonit eurot, kuid firma sõnutsi valitsusel seda raha ei ole.
 

Copyright The Financial Times Limited 2011.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles