Hinnatõusu veavad eelkõige alkohol ja tubakas (1)

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alkohol
Alkohol Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Tarbijahinnaindeksi muutus oli selle aasta aprillis võrreldes märtsiga 0,4 protsenti ja võrreldes eelmise aasta aprilliga 2,9 protsenti, teatas statistikaamet.

Kaubad olid 2017. aasta aprilliga võrreldes 3,2 protsenti ja teenused 2,4 protsenti kallimad. Kaupade ja teenuste administratiivselt reguleeritavad hinnad on eelmise aasta aprilliga võrreldes tõusnud 7,6 protsenti ja mittereguleeritavad hinnad 1,6 protsenti.

2017. aasta aprilliga võrreldes mõjutas tarbijahinnaindeksit enim alkohoolsete jookide (14,2 protsenti) ja tubakatoodete (8,4 protsenti) kallinemine, mis andsid kogutõusust ligi 30 protsenti.

Toit ja mittealkohoolsed joogid andsid kogutõusust üle neljandiku, millest omakorda üle kahe kolmandiku andsid 3,9 protsenti kallinenud liha ja lihatooted, 9,9 protsenti kallinenud puuvili ning neli protsenti kallinenud piim, piimatooted ja munad.

Eluase andis kogutõusust ligi veerandi. Kodudesse jõudnud elekter oli 6,7 protsenti ja üürid 11,5 protsenti kallimad kui aasta varem. Bensiin oli 9,6 protsenti ja diislikütus 6,7 protsenti kallim kui 2017. aasta aprillis.

Toidukaupadest on mulluse aprilliga võrreldes enim kallinenud õlu (31 protsenti), või (22 protsenti) ning külmutatud puuvili ja marjad (20 protsenti) ning odavnenud suhkur (19 protsenti).

Märtsiga võrreldes oli aprillis tarbijahinnaindeksi suurim mõjutaja transport. Bensiin kallines kuuga 3,8 protsenti ning diislikütus 0,5 protsenti. Toidu ja mittealkohoolsete jookide hinnalangusest poole andsid 16 protsenti odavnenud munad. Suuremat mõju kuumuutusele avaldas veel kodudesse jõudnud elektri 3,7-protsendine odavnemine.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles