Reet Aus: kurnav tootmine mõjutab meid kõiki

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Moelooja Reet Aus.
Moelooja Reet Aus. Foto: Ardo Kaljuvee

Lääne kurnav rõivatööstus tekitab Aasias palju keskkonnaprobleeme ning olukorra leevendamise nimel tuleks muuta nii meie tarbimisharjumusi kui ka tootmist, ütleb rõivadisainer Reet Aus.

Ausi sõnul saab Aasia tekstiilitööstuse probleemid jagada laias laastus kaheks: sotsiaalsed ja keskkonnaprobleemid. «Sotsiaalsed probleemid puudutavad inimesi ja töötingimusi – seal kohtab nii sotsiaalse garantiita töötajaid kui ka lapstööjõudu,» kirjeldas Aus sealset olukorda Äripäeva erilehes Tööstus.

«Üks probleem on näiteks toksilisus – me kasutame tootmises piisavalt palju mürkaineid ja tööstus ei taga, et töötajad, kes sellega kokku puutuvad, on lõpuni kaitstud,» selgitas Aus, kuidas keskkonnaprobleemid on hoopis laialdasemad kui sotsiaalsed probleemid.

Lisaks hõlmavad keskkonnaprobleemid ka jääke, mis on Ausi sõnul täiesti hall ala ning mille vastu puudub ka brändidel huvi, sest nad tegelikult ei tea oma tootjaid ja seega puudub omakorda ka tarneahelate läbipaistvus.

Loe lähemalt Äripäevast

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles