Ligi maksueranditest: poliitikutel on halbu ideid alati rohkem kui häid (29)

Heelia Sillamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jürgen Ligi
Jürgen Ligi Foto: Tiit Loim /

KPMG Aastakonverentsi rahandusdebatis osalenud endise rahandusministri ja tänase riigikogu liikme Jürgen Ligi hinnangul tuleks maksusüsteemi stabiliseerimiseks kaaluda muuhulgas aktsiiside allapoole korrigeerimist ning muuta maksuvaba tulu taas ühetaoliseks.

Konverentsi raames toimunud arutelus osalenud SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor leidis, et riigi peamiseks ülesandeks on rumalate otsuste vältimine majandus- ja rahanduspoliitikas. «Eesti inimene on maksusüsteemi suhtes väga konservatiivne ning igasuguste muutuste suhtes alati skeptiline,» ütles Nestor.

Ligi nõustus lisades, et maksusüsteemi stabiilsus ja lihtsus on omaette väärtus nii ettevõtjate kui tavainimeste jaoks. «Poliitikutel on halbu ideid alati rohkem kui häid. Maksuerandid ei aita kunagi neid, kellele need on suunatud, sest maksuerandid lihtsalt pole sotsiaalpoliitilise meetmena efektiivsed,» lisas Ligi.

Eesti majanduse tulevikust rääkides nägi Nestor olulise väljakutsena tööjõupuudust, mida näiteks ehitussektori puhul tasuks lahendada ajutiste meetmetega. «Samas kui räägime tööjõupuudusest tootmissektoris ning vaatame keskmist tootlikkust töötaja kohta siis tuleb nentida, et nii madala tootlikkuse puhul ongi sektori konkurentsivõime küsitav,» ütles Nestor.

Ligi sõnul tuleks ajutisi tööjõuprobleeme lahendades vältida pikaajalisi tagajärgi. «Võõrtööjõu kaasamise juures on ettevaatlikus mõistlik ning seda nii kultuuri- kui ka majandusruumi seisukohast. Vastuseid tasub otsida targa migratsiooni alastest ettepanekutest ning topeltkodakondsuse võimaldamisest teatud tingimustel,» selgitas Ligi.

Ligi ja Nestor leidsid, et Põhjamaadele tasub endiselt alt üles vaadata, kuid mitte tingimata nende majanduspoliitika pärast vaid pigem peitub edu valem sealses hariduspoliitikas ning teadus- ja arendustegevuses.

Kommentaarid (29)
Copy
Tagasi üles