Kirjaneni vastasseis miljarditehasele sai selgituse: ettevõtja rajab ise uue tselluloositehase (12)

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Graanul Investi põhiomanik Raul Kirjanen
Graanul Investi põhiomanik Raul Kirjanen Foto: Tomi Saluveer/LEPM

Puiduettevõtjale Raul Kirjanenile kuuluv pelletitootja Graanul Invest asub koos USA ettevõtte Sweetwater Energy'ga rajama Eestisse tehast, kus toodetakse aastas kohalikust puidust erinevaid suhkruid ja kõrge puhtusastmega tselluloosi.

«Graanul on puitpelletite tootmises kõrgema efektiivsuse saavutamiseks alati panustanud tugevalt innovatsiooni ning koostöö Sweetwateriga on puidu väärindamise innovatsiooni investeerimisel järgmine tase,» ütles Graanuli juhatuse esimees Raul Kirjanen. 

Tema sõnul võimaldab nende tootmisalane kogemus koos Sweetwateri tehnoloogiliste uuendustega realiseerida kauaoodatud läbimurret lignotsellulloosse biomassi väärindamisel ja sellest konkurentsivõimeliste hindadega toota biokütuseid, biomaterjale ja teisi rohelisi tooteid. «Lignotsellulloosse biomassi väärindamise revolutsioon on jõudnud palju lähemale,» märkis Kirjanen.

USA biotehnoloogia ettevõte Sweetwater Energy ja Euroopa suurim puitpelletite tootja Graanul Invest rajavad puidu fraktsioneerimise ja väärindamise tehase, kus toodetakse aastas 50 000 tonnist kohalikust puidust erinevaid suhkruid ja kõrge puhtusastmega ligniini ehk tselluloosi.

Fraktsioneerimise produktidest ehk suhkrutest ja ligniinist plaanitakse koostöös rahvusvaheliste tööstuspartneritega välja töötada innovaatilisi uusi tooteid biomaterjalide tootmiseks. Ettevõttete sõnul on projekt väga olulise tähtsusega kogu rahvusvahelisele biomaterjalide turule.

Nimelt saab Graanul Investi tehas olema esimene maailmas, kus kasutatakse Sweetwateri Sunburst eeltöötluse tehnoloogiat, mis fraktsioneerib biomassi põhikoostisosadeks kiiremini ja efektiivsemalt kui ükski teine turul saadaolev tehnoloogia.

Tulemuseks on madalam kasvuhoonegaaside emissioon, väiksem vee- ja kemikaalide kasutus töödeldava puidu tonni kohta ning samal ajal kasutatakse kõrge lisandväärtusega ühendite tootmiseks ära pea kogu puidumass.

Sõlmitud kokkulepe annab Graanul Investile, kellel on Baltikumis 11 suurt puitpelleti tehast, õiguse kasutada Balti riikides Sunburst frakstioneerimise tehnoloogiat nii praegustes kui ka tulevikus ehitatavates tehastes.

Graanul Investi omanik on viimasel ajal meedias silma paistnud ka Eesti ühiskonnas palju arutelu tekitanud miljarditehase vastasusega.

Näiteks kirjutas ta märtsi keskpaigas Äripäeva arvamusloos, et Tartu lähistele kavandatava tselluloositehase puhul on innovatsioonist rääkida silmakirjalik, sest tselluloosi eraldamiseks kasutatav tehnoloogia on äärmiselt ebaefektiivne ja kuulub pigem minevikku kui tulevikku.

Juba veebruaris tunnistas Kirjanen Postimehele, et Tartusse plaanitav miljarditehas mõjutab ka tema ettevõtte tegevust. Ta leidis, et tehast plaaniva Est-Fori ja RMK vaheline kokkulepe puidutarnimise osas võib põhjustada anomaalia puiduturul ja moonutada konkurentsi.

Kui Kirjaneni rajatav tehas kasutaks aastas 50 000 tonni puitu, siis Est-Fori kavandatava tehase aastane toorme maht oleks 3,3 miljonit kuupmeetrit puitu ning tootmismaht oleks 750 000 tonni puitu.

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles