Muski üleolev soovitus viis Tesla aktsia langusse (1)

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elon Musk on oma sõnavõttudega investorid välja vihastanud.
Elon Musk on oma sõnavõttudega investorid välja vihastanud. Foto: JOE SKIPPER / REUTERS

Pärast seda, kui Elon Musk keeldus vastamast küsimustele kapitali kaasamise kohta ning ütles investoritele, et kui neile ei meeldi aktsia pidev kõikumine, siis ei peaks nad ka Tesla aktsiat ostma, läks see langusse.

Tesla aktsia langes neljapäeval 8,6 protsenti, kui ettevõtte 46-aastane tegevjuht Elon Musk ei soovinud vastata analüütikute küsimustele, miks põletas ettevõte taas ühe kvartali jooksul miljardi dollarit, vahendab Bloomberg.

Kuigi Musk ütles korduvalt, et ettevõte ei vaja sel aastal lisaraha, kahtlevad investorid selles väga. Oma sõnavõtuga naeruvääristas Musk ühtlasi ka Wall Streeti suuremaid panku, kes on laenanud tema ettevõttele miljardeid dollareid selleks, et ta saaks oma hulljulgeid ambitsioone ellu viia.

«Ilmselgelt paistab ta väsinud ja pettunud, mistõttu on see kõige halvem aeg üldse, millal oma pahameelt investorite peale välja valada,» märkis analüütik James Albertine Bloombergi televisioonis. «Tegemist oli ebaõnnestunud sõnavõtuga, mis nüüd peegeldub ka aktsiahinnas,» lisas ta.

Märtsi lõpus oli Teslal vaba raha 2,7 miljardit dollarit. Enne seda suutis ettevõte 12 kuuga kulutada Bloombergi prognooside kohaselt ära 3,9 miljardit dollarit. Ettevõttel on raha vaja, selleks et viia lõpule oma esimese Hiina tehase ehitus ning arendada uusi sõidukeid.

«Ta kinnitas korduvalt, et ei kavatse rohkem kapitali kaasata. Nüüd keegi muidugi enam ei usu ka seda,» märkis Robert W. Baird & Co analüütik Ben Kallo. «Tema lähenemine oli ilmselgelt vale.»

Enne kolmapäeva kirjutas Musk Tesla aktsionäridele, et Tesla suudab kapitali kaasata ning kasumit toota nii selle aasta kolmandas kui neljandas kvartalis, kui kahekordistab Model 3 sedaani tootmismahtu kaheks kuuks.

Kuigi sellele reageeris Tesla aktsia algselt positiivselt, läks see langusse pärast seda, kui Musk ütles ühe analüütiku küsimuse peale, et miks too peab küsima selliseid «igavaid ja rumalaid küsimusi», mis «ei ole üldse lahe».

Analüütikute hinnangul muutub ettevõtte rahaline olukord üha pingelisemaks.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles