Kohus võttis Haapsalu raudtee erastaja kaebuse menetlusse (4)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haapsalu raudtee tamm.
Haapsalu raudtee tamm. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Tallinna halduskohus võttis menetlusse 1997. aastal Haapsalu raudteelõigu erastanud Taavi OÜ kaebuse majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi (MKM) vastu; Taavi pöördus kohtusse, et see tõestaks, et Haapsalu raudteetamm kuulub ettevõttele.

«Tallinna halduskohus tegi täna määruse, millega võttis Riisipere-Haapsalu raudteetammi omaniku OÜ Taavi kaebuse majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi (MKM) vastu menetlusse. Kohus tegi ettepaneku kompromissi otsimiseks,» teatas Taavi OÜ sotsiaalmeedia vahendusel.

OÜ Taavi on juba varemalt väljendanud valmidust kompromissi otsimiseks, kuivõrd ei taha raudtee taastamist takistada ning edastanud sellekohased ettepanekud, märkis ettevõte.

«OÜ Taavi on samuti andnud riigile ja riigi poolt volitatud isikutele nõusoleku teostada Riispere-Turba raudteetammil kõiki vajalikke raudteetöid, andes neist eelnevalt teada OÜ-le Taavi. MKM ega Eesti Raudtee ei ole ettepanekutele vastanud, samuti puudub MKM-i ja Eesti Raudtee vahel selgus, kelle ülesanne on küsimus lahendada,» lisas ettevõte.

OÜ Taavi esitas 18. aprillil Tallinna halduskohtule kaebuse MKM-i 19. märtsi käskkirja tühistamiseks, millega MKM keeldus hoonestusõiguse seadmiseks OÜ Taavi kasuks OÜ-le Taavi kuuluva raudtee muldkeha alusele maale ning selle teenindamiseks vajalikule maale.

Vaidluse põhjuseks on 1997. aastal Haapsalu raudtee omandanud OÜ Taavi ning OÜ Haapsalu Raudtee soov müüa riigile varasematel andmetel 2 miljoni euro eest tagasi raudtee muldkeha Riisipere-Turba lõigu taastamiseks. MKM-i hinnangul ei kuulu raudteetammi muldkeha 

OÜ-le Taavi, vaid on riigi omanduses, kuivõrd sellelt on raudtee eemaldatud.

Valitsus otsustas mullu eraldada Haapsalu raudtee esimese etapina Riisipere-Turba raudteelõigu ehitamiseks 8 miljonit eurot. Raudteelõigul planeeritavad tööd teostatakse selliselt, et hiljem oleks võimalik suurte ümberehitustöödeta raudteed Haapsalu suunas edasi ehitada.

Raudteeühendus Haapsaluga katkes lõplikult 2004. aasta suvel, kui Riisipere-Haapsalu raudtee omanik Haapsalu Raudtee alustas liinil rööbaste ülesvõtmist. Haapsalu Raudtee OÜ on muldkeha ka varasemalt üritanud riigile müüa. OÜ Taavi ja OÜ Haapsalu Raudtee kuuluvad Aarne Taali ja Eve Taali ettevõttele OÜ Arli Maja.

OÜ Taavi erastas 52 kilomeetri pikkuse raudteelõigu aastal 1997 hinnaga 5200 krooni ehk 100 krooni kilomeeter. Aastal 2000 oli OÜ Haapsalu Raudtee käive 2,67 miljonit krooni ja kahjum 37 000 krooni.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles