Taimar Peterkop: e-riigi edulugu ei saa põhineda süsteemide lappimisel (1)

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taimar Peterkop on silmapaistva CV ja karjääriga mees.
Taimar Peterkop on silmapaistva CV ja karjääriga mees. Foto: Tairo Lutter

Riigi Infosüsteemi Ameti peadirektor Taimar Peterkop leiab kommentaaris uue poliitilise jõu Eesti 200 seisukohtadele e-riigi arengute kohta, et riigil tuleb asuda senisega võrreldes märgatavalt rohkem nii inimestesse kui süsteemidesse investeerima.

Taimar Peterkop:

On selge, et e-riigi edulugu ei saa kaua põhineda vaid olemasolevate süsteemide lappimisel. Vaja on investeerida süsteemide arendusse ja kompetentsetesse IT-spetsialistidesse.

Eesti digiriiki on 15 aasta jooksul  suure entusiasmiga ja kohati õhinapõhiselt üles ehitatud. Ja seda on hästi tehtud, oleme kindlasti IT-riigina teistele eeskujuks – meie kõigi igapäevaelu toimib mugavamalt tänu toimivatele e-teenustele.

Kuid 15 aastat on pikk aeg. Asjad muutuvad, eriti IT-sektoris, kus tehnika areneb mitu korda kiiremini, kui me selleks kohati valmistunud oleme.  Tänasel päeval parandame aga vanu vigu ning suudame vaevaliselt olemasolevaid lahendusi, e-riigi võtmekomponente, olemasolevate ressurssidega enam-vähem töös hoida.

Kui soovime lisaks tekkivate probleemide lahendamise ja asjade töös hoidmise kõrval ka süsteeme arendada, tuleb meil senisest oluliselt rohkem investeerida – nii inimestesse kui IT-süsteemidesse.

Kompetentsed inimesed on siinjuures võtmeküsimus, sest riigi vaates neid ei jagu. Täna leevendab olukorda hea koostöö erasektori ning ülikoolidega, kus töötavad tippspetsialistid ja teadlased. Seadmetesse ja IT-süsteemidesse investeerimiseks kasutame paljuski  Euroopa Liidu vahendeid, kuid ka need vahendid ei ole lõputud.

Selleks, et saaksime ka tulevikus e-riigi hüvesid muretult kasutada ning olla digiriigina jätkuvalt maailmapildis, peame kasvatama häid spetsialiste ja otsima võimalusi parimate palkamiseks, kes on targad tellijad riigiasutustes ja head arendajad erasektoris.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles