Taani finantsjärelevalve tegi Danske Eestile mitu ettekirjutust ja noomitust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Danske panga logo Kopenhaagenis.
Danske panga logo Kopenhaagenis. Foto: SCANPIX DENMARK/REUTERS

Taani finantsjärelevalve otsustas Danske Banki mitte karistada Eesti filiaali kaudu rahapesu võimaldamise eest, aga tegi pangale kaheksa ettekirjutust ja kaheksa noomitust.

Oma 3. mai otsuses käskis Taani finantsjärelevalve Danske Bankil kaheksa ettekirjutusega peamiselt suurendada sisekontrolli ja tagada reeglitest kinnipidamine. Samuti märkis finantsjärelevalve, et pangal tuleb tulevikus inspektsiooni endaga korrektsemalt suhelda.

Kaheksas noomituses juhtis Taani finantsjärelevalve tähelepanu Danske Banki tegevuse puudustele, mistõttu sai võimalikuks rahapesu Eesti filiaali kaudu. Finantsinspektsioon heitis ette sisekontrolli nõrkust, soovimatust vihjeid rahapesu kohta piisavalt uurida, soovimatust ka rahapesujuhtumeid piisavalt kiiresti uurida ja Eesti juhtkonna väljavahetamisega venitamist.

«Me võtame finantsjärelevalve kriitikat väga tõsiselt,» ütles Danske Banki juhatuse esimees Thomas Borgen panga teates börsile. «Me oleme nõus, et oleksime pidanud kiiremini aru saama Eestiga seotud probleemi sügavust ja ulatust ning reageerima kiiremini ja jõulisemalt.»

Borgeni sõnul on pank viimastel aastatel rahapesuvastast võitlust tõhustanud ja sellega tegeleb pangas enam kui 900 inimest.

Ta lisas, et minevikku enam muuta ei saa, aga pank keskendub nüüd sellele, kuidas tulevikus sellise olukorra kordumine ära hoida.

«Kõnealune otsus põhineb märkimisväärses osas Eesti finantsinspektsiooni 2014. aasta järelevalvemenetluste tulemustel ning need on kajastatud ka avaldatud raportis, see kinnitab meie head koostööd Taani kolleegidega,» ütles Eesti finantsinspektsiooni juhatuse liige Andre Nõmm Postimehele.

Nõmme sõnul on Eesti finantsinspektsioon teinud viimastel aastatel väga suuri pingutusi rahapesu ja terrorismi rahastamise tõkestamise järelevalves ning sellega kindlasti ka jätkatakse.

«Pangajuhid peavad mõistma, et oodatav hoolsuse tase on kõrgem kui kunagi varem, finantssektori usaldusväärsuse hoidmine on suuresti nende kätes,» toonitas Nõmm.

Danske Banki Eesti haru on olnud seotud ulatusliku rahapesuga. Muu hulgas tegi Eesti finantsinspektsioon Danske panga Eesti filiaalis 2014. aastal kontrolle, mille käigus tuvastas inspektsioon suure ulatusega, pikaajalised ja süsteemsed rahapesu tõkestamise normide rikkumised.

Taani finantsjärelevalve teatas möödunud aastal, et pangal on rahapesu ja terrorismi rahastamise tõkestamisel olulisi puudujääke, ning esitas sellele süüdistuse Eesti filiaali rahapesuohtude ebapiisavas jälgimises.

Möödunud aasta septembris teatas Danske Bank, et on laiendanud oma Eesti filiaali klientide ja ülekannete uurimist 2007. kuni 2015. aastani. Uurimist määrati juhtima Taani luureagentuuri endine juht Jens Madsen.

Oktoobris võttis Pariisi esimese astme kohus uurimise alla võimaliku rahapesu juhtumi Danske Banki Eesti filiaalis aastatel 2008–2011. Taani ärilehe Berlingske andmeil on Prantsuse uurimine seotud Vene advokaadi Sergei Magnitski juhtumiga.

Danske Bank teatas aprilli lõpus, et loobub lähitulevikus Balti riikides era- ja äriklientide teenindamisest, edaspidi keskendub Baltimaades vaid Põhjamaade klientide tütarettevõtete ja rahvusvaheliste korporatsioonide teenindamisele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles