Lundi rajatavast kiirguskeskusest saab ka Eesti teadlaste superlabor

Tiit Kändler
, teadusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti teaduse maine kasvab mühinal, sest osaleme maailma suurima neutronite allika ehitamisel ning sünkrotroni MAX IV kasutamisel Rootsis Lundis. Eesti teadlased võivad Lundis leida vastuse muu hulgas küsimusele, kuidas puhtamalt toota tselluloosi või põlevkivi.

Kui Malmö on Rootsi lõunapoolseima maakonna Skåne muskel, siis maakonna aju on Lund. Võib-olla on see ka üks põhjusi, miks elu siin võrreldes Malmöga kohalike arust üsna rahulik on. Linna saab suuruselt võrrelda Tartuga, ent sel on parem asend – Kopenhaageni külje all.

Lundi linna umbes tuhandeaastase ajaloo vältel on linn ja maakond käinud käest kätte Taani ja Rootsi vahel ning ohvriteta seejuures läbi ei saadud. Umbkaudu pärast Põhjasõda, kui Rootsi Eesti- ja Liivimaa alad Venemaale kaotas, vallutas ta enesele lõplikult Lundi. Selles leidub omajagu ajaloo irooniat: Tartu Ülikooli vastu sai Rootsi 34 aastat noorema Lundi Ülikooli, mis nüüdseks on 42 000 üliõpilasega kasvanud Tartu Ülikoolist kolm korda suuremaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles