Maksuamet: e-residendid pole maksude tasumisega veel plussi jõudnud

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnis Kuuse (mikrofoniga)
Tõnis Kuuse (mikrofoniga) Foto: Seminari korraldajad

Maksu-ja tolliameti andmeil pole e-residentide loodud ettevõtted kolme tegevusaasta peale kokku veel Eesti riigi vaatevinklist maksude tasumisega plussi jõudnud.

«Kui me vaatame summaarselt enamtasutud ja tagasi küsitud käibemaksu, siis see tulem läheb negatiivseks,» ütles ütles maksu- ja Tolliameti infoturbejuht Tõnis Kuuse tänasel e-residentsuse seminaril.

Möödunud aastal tasusid e-residendid tema sõnul tööjõumakse ca 2,4 miljonit eurot, kolme aasta peale kokku üle 3 miljoni. Tervikpildi negatiivseks viibki just käibemaksusaldo.

Eesti ligi 30 000 e-residendist omab kehtivaid seoseid äriühingutega 6876. Seejuures neid äriühinguid, kus juhatuse liikmed on vaid e-residendid, on 4980. Neist omakorda 4473 on sellised ettevõtted, kus juhatuses on vaid üks inimene ja see on e-resident.

Käibemaksukohuslaste registris on e-residentide ettevõtteid 1275. FIEsid on e-residentide seas 60. Möödunud aastal esitas maksu-ja tolliametile käibedeklaratsiooni 1554 e-residentide ettevõtet.

Maksu- ja tolliameti andmeil on valdav osa e-residentide ettevõtetest registreeritud Eestis kolmele aadressile. Neist ühte – Sepapaja tänavale – registreeritud üle 1000 firma. Narva maantee ühel aadressil on neid ligi 500.

Mis puutub järelevalvesse, siis ligi kolmandiku osas maksuamet teinud järelevalve alaseid tegevusi, mille tulemusel on määratud täiendavaid makse. 21 firmat on selliseid, kellel on Eesti riigi ees võlgu.

Identiteedipettusi pole maksuameti andmeil e-residentsusega seoses seni toime pandud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles