Kolm asja, mida peaks iga ülikooli sisseastuja enne avalduse esitamist tegema

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustratiivne.
Foto on illustratiivne. Foto: Craig Robinson / PantherMedia / Craig Robinson

Ülikoolide sisseastumisperioodid ei ole enam mägede taga ning nii on kasulik üle vaadata soovitused, mida enne soovitud erialale avalduse esitamist teha võiks.  

Tartu Ülikool pani kirja kolm soovitust, mis igale sisseastujale abiks olla võiks:

1. Õppekavade ja sisseastumisinfoga tutvumine

Kellena näeksid ennast tulevikus ning millises valdkonnas sulle meeldiks tegutseda? Millest tahaksid rohkem teada ja mille nimel oleksid valmis ennast tõeliselt pühendama? Vali välja kõige põnevamad valdkonnad ja erialad ning asu põhjalikuma informatsiooni otsingutele. Loe süvenenult läbi õppekava kirjeldused ja vaata vastuvõtutingimusi. Mõtle, mis tulemustele võiksid sooritada eksamid ja kasuta lävendikalkulaatorit, et kontrollida lävendi ületamise tõenäosust. Uuri tuttavatelt, kes õpivad ülikoolis, mida nemad õppimisest ja erialast arvavad. Ja kui tunned, et infot on piisavalt, siis pane oma pingerida kokku ja tee viimased pingutused, et pääseda õppima väljavalitud erialale.

2.Tudengi varjutamine

Tudengivarju projektis veedavad üliõpilane ja tema erialast huvitatud õpilane või tudeng koos ühe omavahel kokkulepitud päeva, mille jooksul saab tulevane sisseastuja ettekujutuse, kuidas näeb välja õppetöö valitud erialal ja tudengielu ülikoolis. 

Ära kahtle, mine ja vaata oma silmaga, mis ülikoolis toimub. Vali välja eriala, millega soovid lähemalt tutvuda, ning sulle leitakse sobiv tudeng, kes ühe päeva jooksul aitab sul kogeda enda võimalikku tulevikku. Varjutamise kuupäeva lepivad kokku tudeng ja tudengivari omavahel - Tartu Ülikoolis näiteks kindlat kuupäeva selleks ette määratud ei ole.

3. Esmakursuslase blogi lugemine

Teve Rajamets on Tartu Ülikooli ajakirjanduse ja kommunikatsiooni eriala esimese kursuse tudeng, kes kolis väikelinnast Tõrvast koos oma parima sõbrannaga esimest korda üksinda elama, et alustada õpinguid veidi hirmuäratavana näivas ülikoolis. Hilda-Maria Klettenberg on klassikalise filoloogia esmakursuslane, kes tuli Tartu Ülikooli ja Tartusse Tapa Gümnaasiumist ning oli sisseastumise hetkeks oma erialavalikus surmkindel.

Kumbki neist ei teadnud sisseastumise hetkel päris täpselt, mida ülikoolist oodata ja nii jäädvustavad Teve ja Hilda-Maria oma igapäevaseid mõtteid ja kogemusi Tartu Ülikooli esmakursuslase blogis, kirjutades lugusid ülikooli sisseelamise ja Tartuga harjumise kohta. Loe blogi siit

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles