Indiast sai Prantsusmaad edestades maailma viies kaitsekulutaja (2)

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
India sõdurid.
India sõdurid. Foto: DANISH ISMAIL / REUTERS

Geopoliitilised pinged Hiinaga, kes matab oma relvajõudude moderniseerimisse hiiglaslikke rahasummasid, sunnivad ka Indiat oma kaitsekulutusi drastiliselt tõstma.

India kaitsekulutused tõusid möödunud aasta jooksul 5,5 protsenti, ulatudes nii 63,9 miljardi dollarini. Selliste tulemustega möödus riik Prantsusmaast ja tõusis nii maailma viiendaks kaitsekulutajaks. Kõige suuremateks kulutajateks on jätkuvalt aga USA ja Hiina, kirjutab Bloomberg.

Ülemaailmne relvajõududele kulutamine tõusis möödunud aastaga 1,73 trillioni dollarini, moodustades nii umbes 2,2 protsenti globaalmajanduse kogutoodangust. USA kulutas kaitsele 610 miljardit dollarit ja Hiina 228 miljardit dollarit. Hiina kaitsekulutused on aga väga kiirel tõusuteel.

Maailma kaitsekulutuste osakaal on liikumas väga tugevalt Aasia ja Araabia suunas, mida veavad peamiselt Hiina, India ja Saudi Araabia. Hiina kulutab aga oluliselt rohkem kui ükski teine Aasia riik.

Maailma 10 suurimat kaitsekulutajat

  1. USA - 610 miljardit
  2. Hiina - 228 miljardit
  3. Saudi Araabia - 69 miljardit
  4. Venemaa - 66 miljardit
  5. India - 64 miljardit
  6. Prantsusmaa - 58 miljardit
  7. Suurbritannia - 47 miljardit
  8. Jaapan - 45 miljardit
  9. Saksamaa - 44 miljardit
  10. Lõuna-Korea - 39 miljardit

India kaitsekulutuste tõusu puhul tuleks siiski silmas pidada, et riik ei võta tegelikult kasutusele tehniliselt keerukamat varustust. Enamik rahast läheb hoopis sõjaväe hiiglaslikule isikkoosseisule palkade ja pensionite maksmiseks. Indial on 1,4 miljonit tegevteenistuses sõdurit ja üle kahe miljoni veterani. 63 protsenti eelarvest läheb palkadele ja ainult 14 protsenti tehnika moderniseerimisele.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles