Brüssel tuleb täna välja uue eelarvekavaga

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uut eelarvekava esitab täna Euroopa Komisjoni eelarvevolinik Günther H. Oettinger
Uut eelarvekava esitab täna Euroopa Komisjoni eelarvevolinik Günther H. Oettinger Foto: M. Popow / imago/Metodi Popow/Scanpix

Täna Euroopa Komisjoni avaldatav järgmine pikaajaline eelarvekava on seotud vähemalt kahe suure probleemiga: Suurbritannia ehk ühe suurema netomaksja lahkumine Euroopa Liidust ning Brüsseli soov kasutada suuremat tükki eelarvest tsentraalselt.

Brüsseli soov peegeldab soovi tulla vastu Prantsusmaa presidendi Emmanuel Macroni üleskutsele muuta Euroopa Liit tulevaste kriiside suhtes finantsiliselt võimekamaks, kirjutas Financial Times, kellel on õnnestus eelarvepaberi mustand ka kätte saada.

Tegemist on aastaid 2021–2027 hõlmava eelarveperspektiivi esimese ettepanekuga, kus arvatavasti konkreetseid numbreid veel ei ole. Konkreetsemad numbrid võivad tulla juuni keskpaigas, aga riikidevahelised läbirääkimised nii omavahel kui ka Euroopa Komisjoniga kestavad ilmselt kaks aastat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles