Trump andis Euroopa Liidule, Kanadale ja Mehhikole tollide osas ajapikendust

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Donald Trump.
USA president Donald Trump. Foto: NICHOLAS KAMM / AFP/Scanpix

USA president Donald Trump lükkas esmaspäeval edasi vastuoluliste imporditollide kehtestamise Euroopa Liidu, Kanada ja Mehhiko terasele ja alumiiniumile, andes neile 30 päeva ajapikendust.

25-protsendine tariif terasele ja 10-protsendine alumiiniumile pidid jõustuma teisipäeval, kui EL-ile, Kanadale ja Mehhikole ja teistele USA liitlastele tehtud erandite tähtaeg ümber saab.

Terasetolle on Trump põhjendanud rahvusliku julgeoleku kaalutlustega.

Euroopa on juba koostanud oma nimekirja USA toodetest, mille suhtes võidakse vastumeetmena imporditollid kehtestada.

Trumpi administratsioon pikendab läbirääkimisi Kanada, Mehhiko ja Euroopa Liiduga 30 päeva võrra, on öeldud Valge Maja avalduses.

Ühtlasi teatas USA, et on jõudnud Lõuna-Koreaga kokkuleppele kaubandusleppes, mis sisaldab Souli poolt mitmeid järeleandmisi, nagu näiteks kvoodid teraseekspordile. Lisaks teavitatakse avalduses "põhimõttelisest kokkuleppest" ka Argentina, Austraalia ja Brasiiliaga.

Trumpi administratsioon on nõudnud kõigilt oma partneritelt järeleandmisi, kuid EL on jäänud kindlaks, et ei pea läbirääkimisi, kui ei saa esmalt püsivat erandit.

Ajapikendusi Kanadale ja Mehhikole oli oodata, sest Mexico, Ottawa ja Washington töötavad Põhja-Ameerika vabakaubandusleppe uuendamise kallal.

Kolme riigi kaubandusministrid kohtusid möödunud nädalal, tehes 24-aastase NAFTA üle peetavatel kõnelustel piisavalt edusamme, et leppida kokku uues ministrite kohtumises 7. mail.

Kuid ajapikendus EL-ile oli vähem prognoositav.

Bloki kaubandusvolinik Cecilia Malmström pidas pingelisi kõnelusi USA kaubandusministri Wilbur Rossiga, kuid väljavaated näisid tumedad ja EL hoiatas, et on valmis tegutsema.

EL-i kolm suurema majandusega riiki -- Suurbritannia, Prantsusmaa ja Saksamaa -- pidasid pühapäeval kriisikõnelusi, pärast mida ütles Prantsuse presidentuur, et blokk peab olema valmis tegutsema.

Trump kohtus möödunud nädalal nii Prantsuse presidendi Emmanuel Macroni kui Saksa liidukantsleri Angela Merkeliga, kuid ei vihjanud võimalikule erandile EL-i suhtes, mis mullu eksportis USA turule terast ja alumiiniumi 7,7 miljardi dollari eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles