e-Eesti perearsti rist ja viletsus: serverikast laua all ja andmed ei liigu (3)

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Perearst Karmen Joller oma kabinetis Kivimäe Perearstikeskuses.
Perearst Karmen Joller oma kabinetis Kivimäe Perearstikeskuses. Foto: Sander Ilvest

Eesti inimesed usaldavad perearstide kätte oma kõige isiklikumad terviseandmed, ent andmete haldamisel e-Eestile kohases digimaailmas on arstid omapäi jäetud. Selle tagajärjeks on häkkimised ja puudulik pilt ühe tavalise kodaniku tervisest.

Ei mingeid keskseid tipptasemel kaitstud pilveteenuseid, ei mingeid ühtset perearstide infosüsteemi ja programmi, peaaegu puuduv andmete automaatne liikumine erinevate infosüsteemide vahel. On omaenda serverikast nurgas, mida aeg-ajalt mõni juhuslik IT-poiss üle vaatab, ja on väga halvasti liikuv info perearstide ja riiklike tervisesüsteemide vahel. Nii võib kokku võtta perearstide kirjelduse nende töövahendite hetkeolukorrast.

«Enamikul perearstidest on arvutis olevad andmed keskuse enda serveris kuskil laua all kastis ja on väga erineval tasemel see, kuidas keegi neid andmeid hoiab,» tõdes Eesti Perearstide Seltsi juhatuse liige Karmen Joller.

Just tema töökohaks oleva Tallinna Kivimäe perearstikeskuse serveritesse paigutasid häkkerid möödunud aastal pahavara ja nõudsid patsientide andmete tagasisaamiseks tuhandeid eurosid lunaraha. Ning see juhtum pani häirekella kajama.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles