Leedu noteerib esimesena Baltikumis rohelise riigivõlakirja

Heelia Sillamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustratiivne.
Foto on illustratiivne. Foto: Tairo Lutter

Neljapäeval noteeritakse Nasdaq Balti võlakirjanimekirjas Leedu Vabariigi rohelised võlakirjad - tegemist on esimese riigivõlakirjade emissiooniga Balti regioonis, millest saadud vahendeid kasutatakse roheprojektide elluviimiseks.

Ametlikult noteeritakse võlakirjad Nasdaq Vilniuse börsil.

Leedu roheliste riigivõlakirjade tähtaeg on kümme aastat, lunastamispäev 3. mai 2028. Ühe võlakirja nimiväärtus on sada eurot. Valitsus plaanib emissiooni käigus kaasatud raha kasutada korterelamute kaasajastamiseks ja energiaefektiivsuse parandamiseks.

«Meil on rõõm esitleda Leedu investoritele valitsuse välja antud rohelisi võlakirju. Seeläbi suurendame Leedu kapitalituru osaliste võimalusi panustada roheprojektide finantseerimisse. Huvi roheliste võlakirjade vastu on ülemaailmselt kiiresti kasvav protsess. Mul on hea meel, et oleme võtnud progressiivse suuna ja arendame Leedus rohevõlakirjade turgu,» kommenteeris Leedu rahandusminister Vilius Šapoka.

«Tervitame Leedu valitsuse otsust emiteerida rohelisi võlakirju ja noteerida need Nasdaq Balti võlakirjanimekirjas. See on esimene omataoline riigivõlakirjade emissioon Balti riikides. Meil on väga hea meel pikaaegse koostöö üle Leedu rahandusministeeriumiga ja usume, et rohelised võlakirjad aitavad suurendada investorite huvi Balti regiooni vastu,» sõnas Nasdaq Vilniuse börsi juht Saulius Malinauskas.

Malinauskase sõnul on Leedu roheliste võlakirjade noteerimine Nasdaq Balti turul oluline teetähis jätkusuutlike investeerimisvõimaluste loomiseks siinsel turul ja siinsete investorite jaoks. Euroopa kapitaliturgudel pannakse järjest enam rõhku rohefinantseerimisele, mis Malinauskase sõnul nähtub ka Nasdaq Põhjamaade börside rohevõlakirjade turu kiirest arengust.

Rohelised võlakirjad tähistavad võlakirju, millega kaasatud raha eest finantseeritakse projekte, mis lahendavad olulisi keskkonnaprobleeme, sealhulgas kliimamuutust, looduslike ressursside ülekasutamist, bioloogilise mitmekesisuse vähenemist, vee- või maapinna reostust. Korterelamute renoveerimine ja nende energiaefektiivsuse suurendamine aitab vähendada süsihappegaasi emiteerimist ja vähendab küttekulusid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles