Dombrovskis: meil hakkab aeg otsa saama

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Komisjoni asepresident Valdis Dombrovskis
Euroopa Komisjoni asepresident Valdis Dombrovskis Foto: EMMANUEL DUNAND / AFP

Euroopa Komisjoni asepresident Valdis Dombrovskis kutsus reedel Euroopa Liidu liikmesriike erimeelsusi lahendama ning Saksamaa ja Prantsusmaa lahkhelide tõttu seiskunud eurotsooni reformidega edasi minema.

EL-i liidrid on Prantsuse presidendi Emmanuel Macroni kannustusel lubanud esitada juunikuiseks tippkohtumiseks reformikava, mis Macroni sõnul on hädavajalik, et EL Brexiti järel taaskäivitada.

Saksamaa suhtub Macroni ideedesse tõrksalt, ehkki kantsler Angela Merkel on lubanud enne tippkohtumist Prantsusmaaga ühise ettepanekuga välja tulla.

"Meil hakkab aeg otsa saama," ütles Dombrovskis Bulgaaria pealinnas Sofias ajakirjanikele.

"Me peame senistelt positsioonidelt edasi liikuma ja leidma kompromissid, nii et on aeg otsustada," ütles endine Läti peaminister pärast EL-i rahandusministrite kõnelusi.

Euroala ministrid on ettepanekuid kuude kaupa arutanud, aga rikkamate liikmesriikide tõrksuse tõttu pole jõutud kuhugi.

Macroni auahned plaanid, nagu euroala rahandusministri ametikoha loomine ja liikmesriikide ühine laenamine, on juba suures osas maha kantud.

Nüüd keskendutakse peamiselt pangaliidu süvendamisele ja loodetakse käivitada ametlikult üleeuroopaline hoiusekindlustussüsteem.

Aga isegi see on kohanud Saksamaa ja teiste Põhja-Euroopa riikide vastuseisu, sest nad kardavad, et nende raha hakatakse kasutama Itaalia ja Kreeka pankade päästmiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles