Skripali mürgitamine võib maksuparadiisidele põntsu panna (2)

Andres Reimer
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Briti Gibraltar võib tulevikus kaotada maksuparadiisi eelised, pakkudes turvaliste finantstehingute asemel üksnes hingematvaid vaateid turistidele.
Briti Gibraltar võib tulevikus kaotada maksuparadiisi eelised, pakkudes turvaliste finantstehingute asemel üksnes hingematvaid vaateid turistidele. Foto: JON NAZCA / REUTERS

Ühendkuningriigi parlamendis küpsev seaduseeelnõu, millega sunnitaks meretaguseid maksuparadiise nagu näiteks Neitsisaared või Kaimanisaared avaldama seal registreeritud ettevõtete omanikke, ohustab Interfaxi hinnangul ennekõike Venemaa ärimehi.

Seoses Venemaa endise luuraja Sergei Skripali vastu korraldatud keemiarelvarünnakuga andsid Briti võimud välja korralduse kahtlase päritluga Venemaaga seotud omandi kinni pidamiseks. Kuna Financial Timesi andmetel elab Suurbritannias ligi 60 000 venelast, on sellel kogukonnal põhjust tõsiselt ärevust tunda.

Parlamendi eri pooltel istuvaid rahvaesindajaid ühendab sellist seaduseelnõu toetama süvenev kahtlus, et maksuparadiiside poolt kasusaajatele pakutav anonüümsus soodustab rahapesu ja korruptsiooni, vahendas Interfax.

Ehkki Suurbritannia valitsus on tagasi lükanud väited, justkui peituks rahapesu vastase võitluse taga poliitika ning jaht Venemaa ettevõtjatele, põhjendavad seadusemuudatuse pooldajad oma initsiatiivi just vastuseisuga Venema katsetele seada kahtluse alla seni kehtivaid rahvusvahelisi käitumisnorme.

Konservatiivide esindaja Andrew Mitchelli sõnul lasub peaminister Theresa Mayl kohustus tagada, et räpast raha, mille abil viiakse läbi halvimat poliitikat, ei pestaks Briti lipu all mitte kusagil maailmas.

Meretagused territooriumid, milliseid on kokku 14, on seni osutanud visa vastupanu Londoni katsetele muuta seal registreeritud omandisuhted senisest läbipaistvamaks ning Suurbritannia valitsus pole leidnud võimalust, kuidas sealseid valitsusi mõjutada.

Neitsisaarte ja Kaimanisaarte valitsused ei ole muutnud informatsiooni varade tegelike omanike kohta ja registreeritud juriidiliste isikute tegelike omanike kohta avalikuks ning üksnes riikide maksu- ja õiguskaitseorganid saavad esitada tulemuslikke järelepärimisi.

Briti Neitsisaared kuuluvad kolme venelaste seas enim populaarse madala maksutasemega piirkonna hulka. SPARK-Interfaksi andmetel ulatub ainuüksi Venemaa juriidilistele isikutele kuuluvate 4600 Neitsisaartel registreeritud ettevõtet. Kusjuures arvesse ei ole võetud eraisikutele kuuluvaid ärisid. Samas suurusjärgus löövad Vene äris kaasa veel vaid Küpros ja Seišellid. Märkimisväärne hulk venelaste ärisid on registreeritud samuti Bahamal ja Gibraltaril.

Uus nn kriminaalsete finantside seadus kohustab isikuid andma selgitusi oma varanduse päritolu kohta, kui selle väärtus ulatub üle 50 000 naela, andes võimudele õiguse segase päritoluga vara konfiskeerimiseks. See seadus puudutab ka nn poliitiliselt olulisi isikuid ja nendega seotuid isikuid.

Tänavu veebruaris teatas Briti kuritegevuse vastu võitlemise agentuur, et esmakordselt kohustati ühte Kesk-Aasi päritolu isikut kohtus tõestama talle kuuluva 22 miljoni naela väärtusega kinnisvara soetamise vahendite päritolu.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles