Gazpromi maagaas kallineb tänavu märkimisväärselt (1)

Andres Reimer
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu tudengid soojendavad endid gaasileegi paistel. Pilt on illustratiivne.
Tartu tudengid soojendavad endid gaasileegi paistel. Pilt on illustratiivne. Foto: Margus Ansu
  • Maagaasi hind kerkib tänavu 2015. aastaga samale tasemele.
  • Venemaa on Eesti peamine magaasiga varustaja.

Venemaa sissetulekud maagaasi ekspordilt suurenevad tänavu ligi 15 protsendi võrra, sest just nii suurt hinnatõusu ennustab riigi ekspordimonopol Gazprom.

Gazpromi välisturgudele müüdava magaasi hind kujuneb 2018. aastal sarnaseks tänavuse esimese kvartali hinnale, kusjuures traditsiooniliselt müüakse Sõltumatute Riikide Ühenduse liikmetele gaasi odavamalt, kirjuras Rossiskaja Gazeta.

Gazpromi juhatuse esimehe asetäitja Aleksandr Medvedev avaldas investoritega peetud telefonikonverentsil, et esimeses kvartalis oli keskmine Vene maagaasi ekspordi hing 232,04 dollarit tuhande kuupmeetri eest. „Ma arvan, et 2018. aasta prognoos saab olema samas mõõdus ligi 230 dollarit,“ ütles Medvedev.

Varem avaldas Medvedev, et Gazpromi poolt eksporditava maagaasi keskmine hind oli mullu 196,7 dollarit tuhande kuupmeetri eest, aasta varem aga 167 dollarit. Kuid 2015. aastal oli hind tänavusega ligilähedane 234 dollarit tuhande kuupmeetri eest.

Hoolimata Klaipedas Leedu riigi subsiidiumide abil tegutsevast veeldatud maagaasi terminalist on Gazprom peamine Eesti magaasiga varustaja, määrates ka siinsel turul valitseva hinna.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles