Putin teeb oma gloobuse (19)

Andres Reimer
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa president Vladimir Putin (paremal) ja kaitseminister Sergei Šoigu Vene Geograafia Seltsi järelvalvenõukogu istungil Peterburis.
Venemaa president Vladimir Putin (paremal) ja kaitseminister Sergei Šoigu Vene Geograafia Seltsi järelvalvenõukogu istungil Peterburis. Foto: Michael Klimentyev / AP
  • Eesti Geograafia Seltsi emaühing hakkab tegema venepäraste nimedega atlast.
  • Rahvusvahelised kohanimed on Putini tõlgenduses teisejärgulised.
  • Kaitseministeerium vabastab Vene atlase tegemiseks kaardid salastatusest.

Venemaa president Vladimir Putin andis reedel geograafia seltsile ja riigiregistrile korralduse teha selline maailma atlas, kus geografilistele objektidel oleks venepärased nimed, kirjutas Interfax.

„Toponüümika valdkond vajab erilist tähelepanu. Täna me puutume kokku olukorraga, kus vene nimetused, mis anti juba möödunud sajanditel ja aastakümnetel meie maadeuurijate ja rännumeeste poolt, tõrjutakse maailma kaartidelt välja,“ ütles Putin Vene Geograafia Seltsi järelvalvenõukogu istungil.

Vene Geograafia Selts, mida juhib kaitseminister Sergei Šoigu, on Nõukogude Liidu Geograafia Seltsi õigusjärglane. Selle ühingu filiaalina asutati 1955. aastal ka Eesti Geograafia Selts, mis on teinud endale viimasel ajal nime ennekõike Rail Balticu ehitamise vastu võideldes.

Putini kinnitusel kustutatakse rahvusvaheliselt kasutatavate kohanimede abil mälestust Venemaa panusest planeedi Maa tundma õppimisel. Ta rõhutas, et selline olukord on saanud võimalikuiks ennekõike Venemaa oma kaartide puudumise tõttu. „Kättesaadavad on vaid välismaised, kus reeglina esinevad vaid geograafiliste objektide teisejärgulised nimed,“ selgitas riigipea.

Nüüd andiski Putin nii geograafia seltsile kui ka riigiregistrile korralduse koostöös kaitseministeeriumiga valmis teha uus Venemaa maailma atlas, kus nimed oleksid nö õigesti kirjutatud. Uus atlas peab olema kättesaadav reisimeestele, turistidele, nn autoarmastajatele ka online-formaadis. (Venemaal nimetatakse autoarmastajaks eraisikut, kes on endale soetanud sõiduauto – toim.)

Putin volitas kaitseministeeriumit võtma ära  salastatuse märke paljudelt kaartidelt, mille puhul see nõue on osutunud vananenuks.

Kommentaarid (19)
Copy
Tagasi üles