Kummaline äri: kitse joogat korraldav ettevõte teenib kuuekohalist müügitulu

Heelia Sillamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kitse jooga.
Kitse jooga. Foto: SWNS.comFrancis Hawkins / SWNS.com

USA naise Lainey Morse kummalisest ideest hakata joogatunde läbi viima kitsede seas on saanud tõeline hitt - naise ettevõtte müügitulu küündis juba esimesel tegutsemisaastal 132 000 euroni.

Kitsejooga looja Lainey Morse selgitas CNBCle antud intervjuus, et idee avada joogafarm tuli tal pärast lahutust. Naise sõnul langes ta abikaasast lahku minnes sügavasse depressiooni ning otsustas seetõttu maale elama kolida. Naine täitis sealjuures ka oma pikaaegse unistuse, võttes endale kitsed.

Morse sõnul pakkusid kitsed talle nii suurt lohutust, et ta otsustas ka oma sõpru kitsedega aega veetma kutsuda. Teiste seas sattus loomadega aega veetma Morse joogaõpetajast sõbranna, kes leidis, et naise looduskaunis farmis võiks korraldada mõne joogatunni.

Morse vastas seepeale, et ta on nõus, kuid sellisel juhul oleksid joogatundi tulevad inimesed kitsedest ümbritsetud. Joogaõpetaja leidis omakorda, et see on vaid positiivne probleem ning nii said alguse kitsedega joogatunnid, mis näevad välja nii, et inimesed teevad joogaharjutusi, samal ajal kui Nigeeria Dwarfi ehk 13-18 kilo kaaluvad pisikesed kitsed nende ümber ja peal ringi jalutavad. Ühte joogaklassi mahub tavaliselt 30 inimest - nii tagatakse, et kõik inimesed saaksid piisavalt kitsedega suhelda.

Kitsejooga harrastajate enda sõnul on tegemist üllatavalt lõõgastava tegevusega ning keerulisi asendeid hoides tekitavad seljal kõndivad väiksed kitsed tunde nagu oleks massaažisalongi sattunud. Lisaks kiidavad laudas joogatamas käijad, et kitsed suudavad külastajad naerma ajada ning viivad mõtted mujale.

Kitsejooga edu sai alguse internetis kulutulena levima hakanud artiklist. Nimelt töötas Morse ettevõtte algusaegadel veel turundusvaldkonnas ning oskas seega kohe kavalalt pärast esimest omapärast joogatundi saata pildid inimeste peal tallavatest kitsedest kuulsale maalehele Modern Farmer. «Vaid paar minutit pärast kirja saatmist võtsid nad minuga ühendust ning ütlesid, et nad peavad sellest loo tegema,» sõnas Morse.

Ajalehes avaldatud artiklist sai tõeline hittlugu, mis muutis jäädavalt naise elu. Pärast Modern Farmeris avaldatud lugu pani 2300 inimest end ootelisti, et neil oleks võimalus 30 euro eest kitsede vahele joogat harjutama pääseda.

Naise äri võttis kiirelt hoogu - 2017 aastal lahkus Morse oma turundustöökohalt ning hetkel on naisel kolm äripartnerit, kes samuti kitsede joogaga tegelevad. Morse on tänaseks teinud koostööd ka suurettevõtetega nagu Nike ning naise ambitsioonikas tulevikuplaan on avada «goat-el» ehk hotell, kus inimesed saaksid kitsedega aega veeta.

Siiski ei ole kitse jooga loomine vaid lust ja lillepidu olnud. Äri käima panekuks kulus naisel palju raha ning pääsu ei olnud ka jäljendajatest. Kui alguses arvas Morse, et tal kulub ettevõtte peale umbes 40 000 eurot, siis tegelikult kulus ta selleks kolmekordne summa, mistõttu pidi ta laenu võtma ka sõpradelt. «Ma ei uskunud, et ma pean kuuekohalise summa selle peale raiskama,» sõnas kitsejooga looja.

Muude klassikalisemate kulutuste kõrval pidi naine kulutama näiteks tuhandeid eurosid telkidele, mis kaitseksid kehva ilma puhul kitsede vahel joogatajaid ning samuti pidi naine ostma eritellimusel tehtud joogamatid, sest kitsed kippusid klientide enda joogamattide kallal maiustama ning nende peale keha kergendama.

Finantsilise poole pealt kahetseb naine aga enim seda, et raiskas liiga palju raha kitsejooga patendeerimise peale. Nimelt lükati naise avaldus mitu korda tagasi, tuues põhjuseks, et tegemist on liiga üldise asjaga - niisamuti ei ole võimalik «kuuma joogat» ehk soojas ruumis tehtavat joogat patendeerida.

Naise frustratsioon suurenes veelgi, kui ta nägi kuidas ka teised hakkasid tema hea idee pealt raha teenima ja kitse joogakeskusi avama. Tema arvates pakuvad teised pigem tsirkuse teenust kui päris farmi kogemust nagu tema.

«Loomaaktivistid ründavad mind tihti, sest nad arvavad, et ma olen nende inimestega seotud,» väljendas naine pahameelt. «See on kõige kurvem osa patendist ilma jäämise juures, sest ma oleksin saanud siis teiste tegevust takistada,» lausus kitsejooga looja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles