Venemaa segab elektrooniliselt Süürias lendavaid USA lennukeid (2)

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA erioperatsioonide tuletoetuse lennuk AC-130 Spectre.
USA erioperatsioonide tuletoetuse lennuk AC-130 Spectre. Foto: Jack Braden / AP

USA erioperatsioonide keskuse sõnul on Venemaa asunud elektrooniliselt segama Süüria kohal lendavaid tuletoetuse lennukeid AC-130.

USA erioperatsioonide tegevust juhtiv kindral Raymond Thomas nimetas praegust Süüriat kõige karmimaks elektroonilise sõja pidamise tannermaaks maakeral. «Nad panevad meid igat moodi proovile: tõmbavad maha side, takistavad AC-130'te tööd jne, jne,» ütles kindral luurekogukonna konverentsil GEOINT 2018.

Kindal hakkab Süüriast rääkima 09:20 peal.

AC-130 tuletoetust kasutavad peamiselt USA eriväeosad, kes tegutsevad suhteliselt väikestes gruppides ja vajavad mõnikord abi endast palju arvukama vastase alistamisel (või nende eest põgenemisel). Segamise korral kaob aga side eriväelaste ja lennuki meeskonna vahel, mis muudab lennukile sõbralike ja mitte-sõbralike sihtmärkide eristamise üksteisest väga raskeks. 

Kuna AC-130 lendavad sageli öösel (sest ka eriväeosad tegutsevad enamasti öösel), siis võivad saada sellise segamise käigus viga nii USA sõdurid, kui ka suvalised tsiviilisikud, sest pimedas tuletoetust pakkudes sõltub lennuk eriti tugevalt maapealt tulevast infost. Samuti võib juhtuda, et lennuk ei söanda lihtsalt toetust anda, jättes nii omad hätta.

Alles hiljuti tuli ka Süüriast teateid, et Venemaa segab seal madalamatel kõrgustel lendavaid USA droone nagu RQ-7 Shadow ja ScanEagle, mida kasutatakse peamiselt luureinfo kogumiseks.

Allikas: The War Zone

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles