Ukrainlased tellivad hoogsalt Eestist uusi autosid (2)

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Autopark.
Autopark. Foto: Erik Prozes / Postimees

Autode tollimise ja aktsiisimaksu reeglite lõdvendamine on pannud kümned tuhanded ukrainlased Eestist autosid ostma. Ainuüksi möödunud aastal ostsid nad Eestist 20 000 autot.

Eesti-Ukraina automüügi saidi AUTO.RIA.com juhatuse liikme Nikolai Zlotnitski sõnul hakkasid Ukraina võimud 2016. aastal pehmendama autode tollimise reegleid.

Vähendati välismaa autode tollimise aktsiisimaksu: seda arvestatakse nüüd individuaalselt iga auto kohta ning kui kõik nõuded on täidetud, siis auto tollimine võib olla mitme tuhande euro võrra odavam, selgitas Zlotnitski.

Soodustollimine kehtib autodele, mis on toodetud peale 2016. aasta jaanuarit ja mis omavad standardit Euro-5. Ukrainlane saab tollida soodusskeemi alusel vaid ühe auto aastas. Müüa saab autot üksnes aasta pärast ostmist.

Zlotnitski tõi näite. Kui ukrainlane soovib osta 2012. aastal toodetud Škoda Octavia enda juures Ukrainas, siis peab tal olema olema arvel vähemalt 11 000-12 000 eurot. Aga Eestis, vastavalt saidi auto24.ee kuulutustele, maksab selline auto kuni 7000 eurot.

Peale auto äraviimist Ukrainasse ja tollimist läheb auto Euroopast ukrainlasele maksma 8999 eurot, mis tähendab mitme tuhande euro säästmist. Ning selle tulemusena sõitsid juba kümned tuhanded autod Eestist Ukrainasse.

«Kasumi saavad mõlemad pooled: eestlased müüvad ja teenivad autode müügi pealt, aga ukrainlased saavad häid autosid oma riigis turuhinnast madalama hinnaga. Sest isegi peale kõikide kulude arvestamist auto ostmiseks Eestis, kohale viimiseks, dokumentide vormistamiseks ja Ukrainas registreerimiseks tuleb kulude lõppsumma väiksem,» ütles Zlotnitski. Ta lisas, et soovijate arv kasvab iga päevaga ja hakkab veelgi kasvama.

Autoportaal AUTO.RIA.com on Eesti ettevõttele RIA.com Marketplaces OÜ kuuluv automüügiportaal, mis on spetsialiseerunud Ukraina turule.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles