Eesti Panga ökonomist: Eesti majanduskasvu ootab ees rahunemine

Heelia Sillamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Panga ökonomist Rasmus Kattai.
Eesti Panga ökonomist Rasmus Kattai. Foto: Eesti Pank

Euroala majandus, mis kasvas kuni 2017. aasta lõpuni hoogsalt, näitab nüüd esimesi nõrgenemise märke ning kasvu aeglustumist on prognoosinud ka Euroopa Keskpank, rääkis Eesti Panga ökonomist Rasmus Kattai Eesti Toiduainetööstuse Liidu konverentsil.

Kuna ekspordi osatähtsus Eesti SKP-s on umbes 80 protsenti, siis avaldab euroala majanduse jahtumine Eesti Panga ökonomisti sõnul mõju ka Eesti majandusele.

Eelmisel aastal oli Eesti majanduskasv ligi viis protsenti ning seda hoogustas peale sisenõudluse ka ekspordile suunatud tööstussektori kasv. «Majanduskasvu pidurdumine välisturgudel toob seega kaasa rahulikuma majanduskasvu ka Eestis. Kasv aeglustub ka seetõttu, et inimeste tööturul osalemise aktiivsuse tõus ja hõive suurenemine, kasutuseta olnud ressursside rakendamine ja leebe rahapoliitika ei paku eelnevate aastatega võrdväärset tuge,» sõnas Kattai.

Kasvu aeglustumine on ökonomisti sõnul igati ootuspärane, sest Eesti ületab keskmistele majandusoludele vastavat taset ning piltlikult öeldes ei ole võimalik püsivalt keskmisest paremas seisus olla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles