Ilm ei anna armu: ülemaailmne veinitoodang on langenud 60 aasta madalaimale tasemele

Heelia Sillamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vein
Vein Foto: Daniel Reiter/PantherMedia / Daniel Reiter/Scanpix

Rahvusvahelise veiniorganisatsiooni OIV sõnul on ülemaailmne veinitoodang Euroopa kehva ilma tõttu langenud 60 aasta madalaimale.

Veiniorganisatsiooni OIV statistika kohaselt toodeti eelmisel aastal kokku 250 miljonit hektoliitrit veini, mis on 8,6 protsenti vähem, kui 2016. aastal, vahendab Reuters. Üks hektoliiter on võrdeline 100 liitri veiniga või 133 standardse 750 milliliitri suuruse veinipudeliga.

Ekspertide sõnul ei ole veinitootmine 1957. aastast saati nii madalale tasemele langenud ning selles võib süüdistada Euroopas valitsevat kehva ilma. Kõigi Euroopa suurimate veinitootjate tegevus sai halva ilma tõttu eelmisel aastal kannatada ning nii langes Euroopas veinitootmine 14,6 protsenti ehk 141 miljoni hektoliitrini.  

Nii andis ka Prantsusmaa valitsus eelmisel aastal teada, et riigi veinitootmine langes rekordiliselt madalale tasemele keeruliste ilmaistikuolude tõttu. Suvised külmad temperatuurid, põud ja tormid mõjutasid enamike tähtsamaid viinamarja kasvatuspiirkondi, teiste hulgas ka Bordeaux ja šampanja tootmispiirkondi.

Seevastu on veinitootjate elu Ameerika Ühendriikides, mis on suuruselt maailma neljas veinitootja, palju parem. USAs püsis veinitootmine samal tasemel, mis mullu. Samuti püsis veinitootmine stabiilsena Hiinas, mis on Austraalia ja Argentiina järel seitsmes suurim veinide tootja maailmas.

Globaalne veini tarbimine on aasta jooksul aga 1,8 protsendi võrra tõusnud (243 hektoliitrit). Sealjuures on suurimateks veinijoojateks USA elanikud, kes jõid eelmisel aastal ära 32,6 miljonit hektoliitrit veini, neile järgnesid prantslased 27 miljoniga.

Ka eelmisel aastal jäi Hispaania koguseliselt suurimaks veini ekspordiga tegelevaks riigiks tootes 20,5 protsenti kogumaailma veinitoodangust. Prantsusmaa hoiab aga endiselt liidripositsiooni kõige rohkem veini ekspordi pealt teeniva riigina - eelmisel aastal eksporditi Prantsusmaalt välismaale üheksa miljardi väärtuses veini.

Kokkuvõttes tõusis veini eksport üle maailma 2017. aastal 3,8 protsenti ning eksporditud veinide väärtus tõusis 4,8 protsenti 30,4 miljardi euroni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles