Trump ähvardas siduda NAFTA saatuse Mehhikot läbiva rändega

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donald Trump.
Donald Trump. Foto: KEVIN LAMARQUE / REUTERS

USA president Donald Trump ütles esmaspäeval, et võib seada Mehhikole muudetud Põhja-Ameerika vabakaubanduslepingu (NAFTA) sõlmimise tingimuseks dokumentideta migrantide voo peatamise Ühendriikidesse.

«Mehhiko, kelle immigratsiooniseadused on väga karmid, peab peatama inimeste liikumise läbi Mehhiko USA-sse. Me võime teha selle uueks tingimuseks meie uuele NAFTA kokkuleppele. Meie riik ei saa toimuvat aktsepteerida. Samuti, me peame kiiresti saama Müürile rahastuse,» kirjutas Trump Twitteris.

Viimati NAFTA muutmise üle peetavaid kõnelusi kommenteerides ütles Ühendriikide riigipea enam kui nädal tagasi, et läbirääkimised kulgevad suurepäraselt.

Trumpi ähvardused viia USA välja alates 1994. aastast kehtivast NAFTA-st on muutnud närviliseks USA tööstuse ja presidendi Vabariikliku Partei, kelle hinnangul on Ühendriigid leppest kasu saanud.

Trumpi retoorikast on häiritud ka lepingu teised osapooled - Kanada ja Mehhiko.

Mehhiko välisminister Luis Videgaray nimetas NAFTA sidumist rändeküsimustega «vastuvõetamatuks». «Mehhiko määrab suveräänse riigina ise oma rändepoliitika,» kirjutas ta Twitteris.

USA-Mehhiko suhted on olnud pingelised sestsaadik, kui Trump 2016. aastal terava Mehhiko-vastase retoorika najal valimised võitis ja piirimüüri ähvardas ehitada.

Mehhiko president Enrique Peña Nieto on seoses müürikavaga tühistanud kaks korda visiidi Washingtoni.

Trump kuulutas 2016. aastal valimiskampaania ajal, et NAFTA on ehk «halvim kaubanduslepe, mis kunagi kusagil on allkirjastatud», ja ähvardas USA-st töökohad viinud ja riigi kaubanduspuudujäägi Mehhikoga suureks paisutanud leppest hoopis taanduda. Lõpuks andis ta järele survele NAFTA muutmiseks läbirääkimisi alustada.

USA, Kanada ja Mehhiko kolmepoolne kaubandusmaht ulatub tänu NAFTA-le aastas umbes triljoni dollarini.

Alates NAFTA jõustumisest 1994. aastal on USA kaubanduspuudujääk Mehhikoga kaupade arvestuses kerkinud 1,3-lt 64-le miljardile, selgub Ühendriikide valitsuse andmetest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles