Soome lõpetab kodanikupalga eksperimendi (1)

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome lipp
Soome lipp Foto: SCANPIX

Soome valitsus otsustas mitte pikendada palju rahvusvahelist tähelepanu äratanud kodanikupalga eksperimenti, mis kestab selle aasta lõpuni.

Praegu teenib 2000 töötut Soomlast sotsiaalse eksperimendi raames 560 eurot kuus tingimusteta põhisissetulekut, mis peaks projekti eestvedajate sõnul pakkuma neile majanduslikku turvavõrku ja motiveerima neid seeläbi proovima eri töökohti, suurendades nii tööturu üldist mobiilsust, kirjutab BBC.

Kaheaastane pilootprojekt algas 2017. aasta jaanauris, kui loosi teel valiti välja 2000 töötut. Soomest sai nii esimene kodanikupalka maksev Euroopa riik. Projekti ühe eestvedaja, professor Olli Kangase sõnul on valitsus aga projekti vastu huvi kaotanud ega finantseeri seda enam.

«Ma olen natukene pettunud, et nad ei otsustanud seda laiendada,» möönis Kangas, kellel ei õnnestunud saada täiendavat 40–70 miljonit eurot, et haarata projekti ka grupp töötavaid soomlasi. Nii piirdubki eksperiment ainult 2000 töötu katsealusega.

Pilootprojekti tulemused avaldatakse millalgi 2019. aasta lõpus.

Selle aasta veebruaris väljastatud OECD uurimisrühma raporti järgi peaks Soome tõstma kodanikupalga ellu viimiseks makse ligemale 30 protsendi võrra. Samuti kasvataks kodanikupalk Soomes sissetulekute ebavõrdust ja tõstaks vaesuspiirist allpool elavate inimeste arvu.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles