Läti pangad jooksevad Vene rahast tühjaks

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti rahandusminister Daina Reizniece-Ozola
Läti rahandusminister Daina Reizniece-Ozola Foto: Ints Kalnins / Reuters

USA sanktsioonid, mis on suunatud Vene miljardäride vastu, on tekitanud suurema raha väljavõtmise laine Läti pankadest, mille positsiooni on hiljutised rahapesusüüdistused niigi kõikuma löönud.

Vene ärimehed, ettevõtted ja vastutavad ametnikud võttis USA president Donald Trump sihikule pärast seda, kui oli riigist välja visanud 60 Vene diplomaati karistuseks endise Vene spiooni mürgitamise eest Suurbritannias, vahendab Bloomberg

Trumpi kehtestatud sanktsioonide sunnil on paljud Läti pangad sunnitud lõpetama suhted sanktsioneeritud inimeste ja nendega seotud äriühingutega, rääkis Läti pankade järelevalve komisjoni juht Peters Putnins. «Oli terve rida ettevõtjaid, kes on selles nimekirjas,» märkis ta, soovimata konkreetseid nimesid nimetada.

Välisraha väljavool sai Lätis probleemiks aga juba sellest hetkest peale, kui riigi suuruselt kolmas pank sattus rahapesuskandaali. Ka Läti keskpanga juht ise seisis alles hiljuti silmitsi altkäemaksusüüdistusega. Kõige selle tulemusel on riik püüdnud karmistada nõudeid, mille tulemusel on välismaist päritolu deposiitide hulk veebruari keskpaigast vähenenud 2,5 miljardi euroni.

Läti parlament kavatseb selle kuu jooksul võtta vastu seaduse, mille kohaselt peavad Läti pangad sulgema riiulifirmade pangaarved. See suurendab veelgi välisraha väljavoolu. Lätis on pankade tegevust puudutavaid regulatsioone karmistatud alates 2016. aastast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles