Venemaa kutsub välismaal elavaid kaasmaalasi «koju tagasi»

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
L'Oreali tehas Kaluuga oblastis Venemaal.
L'Oreali tehas Kaluuga oblastis Venemaal. Foto: Scanpi

Venemaa migratsiooniamet korraldab välismaal elavate kaasmaalaste ümberasumist puudutava riikliku programmi raames videokonverentse, kus tutvustatakse töö- ja elamistingimusi.

Hiljutisel taoliselt ettevõtmisel Lätis, kus sai suhelda Kaluuga oblasti ametnikega, osales 15 huvilist, kirjutab TVNET.

Läti elanikke huvitavad ümberasumise mõttes rohkem ilmselt Pihkva ja Kaliningradi oblastid, kuna Vene migratsiooniameti esindaja Ljudmila Antonova sõnul on need regioonid Lätile lähemal.

«Vaatamata kõigile ümberasumisega seotud raskustele ja sellele, et Venemaal ei saa meil alguses olema kerge, otsustamise me Lätist lahkuda. Seal pole perspektiivi, aga mingis kohalikus «mülkas» istumine väsitab veelgi enam ja seda me ei kavatse,» rääkis üks videokonverentsil osalenud perekond uudisteportaalile.

Kaluuga regioon on praegu esikohal Keskföderaalringkonnas ja seda välismaalt saabuvate kaasmaalaste arvu järgi. Regionaalprogrammi realiseerimise algusest saadik on Kaluuga oblastisse saabunud 3046 inimest (koos perekondadega teeb see 5540).

Kaluuga oblasti vastu on viimasel ajal tundnud huvi suured välisinvestorid (kokku 63 projekti). Ka rajatakse sinna erinevaid ettevõtteid (autotööstus, biotehnoloogia ja farmaatsia, töötlev tööstus). Seetõttu on oblasti tööturg oluliselt laienenud.

Prognooside järgi läheb oblastis lähima viie aasta jooksul vaja 45 600 erineva eriala spetsialisti.

Videokonverentsil osalenuid huvitas keskmise palga suurus ja eluaseme hinnad. Keskmine palk on praegu 17 400 rubla, minimaalne 6200 rubla.

Kuna riiklik programm eluaseme küsimusega ei tegele, siis peab inimene selle lahendama iseseisvalt kas üürikorteri, hotelli, hüpoteeklaenu abil.

Kaluugas ja oblasti teistes linnades on ruutmeeteri hind kinnisvaraturul keskmiselt 55 000 – 60 000 rubla. See on päris kõrge ja seda Moskva suhtelise läheduse tõttu.

Ühetoalise korteri üür ulatub 10 000 – 15 000 rubla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles