Saarte Hääl: maisibuum kogub hoogu

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maisikasvatus on Eestis taas au sees.
Maisikasvatus on Eestis taas au sees. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Vähemalt neli Saaremaa põllumajandusettevõtet külvavad sel kevadel ühtekokku 180 hektarit maisi, mida on rohkem kui kunagi varem pärast Eesti taasiseseisvumist.

Möödunud aastal 50 hektarile maisi külvanud Kõljala POÜ juht Tõnu Post ütles, et sel aastal läheb mais maha 70 hektarile, kirjutab Saarte Hääl. Detsembris valmis saanud uue laudaga kaasneb piimakarja suurenemine ja kõrge saagikusega mais on kasvava söödavajaduse katmiseks sobilik kultuur. Esmakordselt hakkavad sel kevadel maisi kasvatama Kärla PÜ, Rauni POÜ ja Pöide AG OÜ.

Pöide AG OÜ agronoom Õnne Sööt ütles, et suure saagikusega mais on hea lahendus olukorras, kus põllumaad ei pruugi söödavarumiseks jätkuda. «Kuna meil on palju loomi ja mais on väga suure haljasmassiga, siis on paratamatu, et võtsime ta külvikorda sisse,» rääkis Õnne Sööt. Kui tavapäraselt täitub 1000-tonnine siloauk 70–100 hektarilt rohumaadelt kogutud rohumassiga, siis maisiga loodetakse sama siloauk täita 30 ha suuruselt alalt koristatud saagiga.

Statistikaameti andmetel on maisi külvipind Eestis oluliselt suurenenud. Kui 2004. aastal oli siinmail maisi all 1115 hektarit põldu, siis 2017. aastal kasvatati maisi juba 9179 hektaril. Suurimad kasvupinnad olid mullu Jõgevamaal (1551 ha), Lääne-Virumaal (1481) ja Järvamaal (1326). Kõik need maakonnad kuuluvad piimatootmises Eestis tipptegijate hulka

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles