Rikkad usuvad, et elavad 100 aastani (2)

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Warren Buffett, kes on jõukuselt kolmas inimene maailmas, on 87 aastane ja on ka tuntud oma ebatervisliku toitumise poolest.
Warren Buffett, kes on jõukuselt kolmas inimene maailmas, on 87 aastane ja on ka tuntud oma ebatervisliku toitumise poolest. Foto: Rick Wilking / Reuters/Scanpix

Armastust ei saa raha eest osta, aga selle eest saab osta paremat tervist ning maailma rikkaimad inimesed on valmis pikaealisuse eest maksma.

Viimase paari aasta aastakümnega on inimeste eluiga oluliselt pikenenud kogu maailmas. Majanduskoostöö ja Arengu Organisatsiooni (OECD) andmetel on USAs, Hiinas ja Ida-Euroopas kerkinud oodatav keskmine eluiga 70ndate aastate lõppu ning Lääne-Euroopas ja Jaapanis võivad inimesed elada keskmiselt üle 80 aasta vanuseni.

Enamik rikkaid inimesi usub, et elab veel kaks aastakümmet keskmisest elueast kauem. Šveitsi suurpanga UBS värske uuringu kohaselt loodab 53 protsenti rikkaid inimesi, et nad elavad vähemalt 100-aastaseks.

Üle saja-aastaseks elada pole kerge, aga ka mitte nii utoopiline, kui see oli varem. Jaapani naiste keskmine oodatav eluiga on OECD andmetel juba 87 aastat. Paljud uuringud näitavad, et jõukatel on pika eluea saavutamiseks eelised, kirjutab Bloomberg.

Näiteks rikkaim üks protsent USA naistest elab 10 aastat kauem kui vaeseim üks protsent. Meeste hulgas on rikkaimate ja vaeseimate eluea erinevus peaaegu 15 aastat.

Rikkad paistavad ka teadvat, et 100-aastaseks elamine on kallis, mis nõuab suuremaid kulutusi tervise hoidmisele, paremale toidule, spordile ja muudele teenustele, mis pikendavad eluiga.

UBSi uuringus, mis keskendus inimestele, kellel on investeeritavaid varasid üle miljoni dollari, ütles 91 protsenti vastanutest, et nad teevad eluea pikenemise ootuses finantsmuudatusi. Uuring näitab, et segi rikkad muretsevad tervishoiukulutuste kasvu pärast.

Rikkad on ka rohkem valmis oma pikaealisuse eest kulutama. Kümnest küsitletust üheksa ütles, et tervis on tähtsam kui raha.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles