Kell kukub: maksuamet ootab täna ettevõtjatelt uut deklaratsiooni

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tulude deklareerimine.
Tulude deklareerimine. Foto: Sander Ilvest

Rahvusvaheliste kontsernide Eesti tütarfirmadel on täna viimane päev esitada maksuametile deklaratsioon kõigi laenude kohta, mida nad viimase 9 kuu jooksul emafirmale andnud või tagastanud on.

Tegu on esimest korda rakenduva nõudega, mille eesmärk on võidelda efektiivsemalt selle vastu, et välisomanikele kuuluvad kohalikud ettevõtted ei viiks teenitud kasumit maksuvabalt välja.

Maksuamet käsitleb varjatud kasumieraldisena seda, kui rahvusvahelise kontserni kohalik äriühing annab emaettevõttele või sõsarühingule laenu, mida ta ei kavatsegi tagasi maksta või mille tagasi maksmise osutub ilmselgelt võimatuks.

Viimast on põhjust kahtlustada siis, kui laenu on antud ebamõistlikult pikaks ajaks (üle 5 aasta) ja kui laenul on ebamõistlik tagasimakse graafik. Lisaks äratab kahtlust see, kui tagasimakse tähtaega korduvalt pikendatakse ja kui laenusummat pidevalt suurendatakse.

Samuti võib ohutule põlema panna see, kui tütarettevõte ei maksa emafirmale pikk aega dividende, millelt Eesti riigil oleks võimalik tulumaksu saada.

Et maksuametil oleks teemast parem ülevaade, tuleb Eesti ettevõtetel deklareerida tagastatud laenud ja kontsernisisesed laenud, mis ei ole varjatud kasumieraldisena maksustatud, maksudeklatsiooni vormil INF 14.

Deklareerida tuleb kvartali jooksul antud ja tagastatud laenud (raamatupidamise deebet- ja kreeditkäibed) laenuliikide lõikes ning tasutud intress.

Esimesse deklaratsiooni tuleb kanda kõik antud ja tagastatud laenud alates möödunud aasta juulist kuni tänavu esimese kvartalini. Nagu öeldud, tuleb see ettevõtetel esitada hiljemalt täna ehk 20. aprillil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles