Ehitamine läks märtsis jälle kallimaks

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ehitustegevus Vanasadama ümbruses.
Ehitustegevus Vanasadama ümbruses. Foto: Eero Vabamaegi / PM/SCANPIX BALTICS

Ehitamise hind läks tänavu märtsis aastaga 1,8 protsendi võrra kallimaks.

Võrreldes veebruariga oli tõus 0,2 protsenti. Ehitushinnaindeksit mõjutas enim tööjõu kallinemine, mis andis indeksi kogutõusust 82 protsenti, teatas statistikaamet.

Eelmise kvartaliga võrreldes tõusid kulutused ehitusmasinatele 0,6 protsenti ja tööjõule 0,4 protsenti. Materjalide hinnad jäid eelmise kvartali tasemele.

Remondi- ja rekonstrueerimistööde hinnaindeksi muutus oli 2018. aasta esimeses kvartalis võrreldes 2017. aasta neljanda kvartaliga 0,7 protsenti ja võrreldes 2017. aasta esimese kvartaliga 1,8 protsenti.

Ehitushinnaindeksi arvutamisel kaasatakse neli ehitistegruppi: eramud, korruselamud, tööstus- ja ametihooned. Remondi- ja rekonstrueerimistööde hinnaindeksi korral on vaatluse all ametihooned.

Ehitushinnaindeks väljendab ehitustegevuse maksumuse muutust ehitusplatsi otsekulude tasemel. Otsekuludes arvestatavad ressursid jaotatakse kolme põhigruppi: tööjõud, ehitusmasinad ja -materjal.

Tootmishinnad samuti tõusuteel

Tööstustoodangu tootjahinnaindeksi muutus oli 2018. aasta märtsis võrreldes veebruariga 0,2 protsenti ja võrreldes eelmise aasta märtsiga 2,9 protsenti, teatab statistikaamet.

Tootjahinnaindeksit mõjutas märtsis eelmise kuuga võrreldes keskmisest enam hinnatõus elektrienergia, gaasi, auru ja konditsioneeritud õhuga varustamises ning kütteõlide tootmises, samuti hinnalangus joogi- ja metalltoodete tootmises.

2017. aasta märtsiga võrreldes mõjutas indeksit keskmisest enam hinnatõus elektrienergia, gaasi, auru ja konditsioneeritud õhuga varustamises, puidutöötlemises ning kemikaalide tootmises, samuti hinnalangus elektroonikaseadmete tootmises

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles