Vene oligarh on sanktsioonide tõttu tõsises hädas (2)

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viktor Vekselberg
Viktor Vekselberg Foto: SERGEI KARPUKHIN/REUTERS

Renova grupi omanik, miljardär Viktor Vekselberg pöördus kaebusega Vene peaministri Dmitri Medvedevi poole, kurtes USA sanktsioonide tõsiste tagajärgede üle, kirjutab Lenta.ru.

Bloombergi värskes rikaste pingereas 15 miljoni dollarise varandusega 80. kohale platseeruv oligarh andis peaministrile teada, et tema arved on külmutatud, tema Euroopas asuvate ettevõtete tegevust ähvardab peatamine ja laenud on läinud järsult kallimaks.

Üks Vekselbergi põhiprobleeme on aga väärtpaberite kiire kukkumise tõttu tekkinud nõuded anda laenudele lisatagatisi ehk margin calls. See puudutab miljardäri neid laene, mis olid tagatud alumiiniumitootja Rusal aktsiatega.  Pärast uute Vene-vastaste sanktsioonide kehtestamist langes ettevõtte väärtus järsult.  Sealjuures nõutakse lisatagatisi suurusjärgus miljard dollarit maksvatele laenudele.

Vekselberg kurtis peaministrile ka seda, et ta ei saa arvete külmutamise tõttu laene tagasi maksta ning võivad tulla veel lisapiirangud neile pankadele, kes teevad koostööd sanktsioonide all olevate Vene ettevõtetega. Miljardär ei palunud Medvedevilt otsest abi, pigem oli tema kiri mõeldud probleemi ulatusele tähelepanu pööramiseks.

Vekselberg on vaid üks näide sellest, kuidas USA sanktsioonid on löönud Vene oligarhe.

Viimased USA Vene-vastased sanktsioonid pärinevad 6. aprillist, kui Washington kehtestas piirangud seitsmele Vene oligarhile, kelle seas on ka Vekselbergi äripartner ja Venemaa rikkaimaks inimeseks peetud alumiiniumimagnaat Oleg Deripaska ja riikliku gaasikontserni Gazprom direktor Aleksei Miller, 12 firmale, 17 kõrgele ametnikule, teiste seas julgeolekunõukogu sekretärile Nikolai Patruševile ning riiklikule relvaekspordifirmale.

Kuigi sanktsioonid tõid kaasa ka languse Vene börsil ja rubla kursi languse madalaimale tasemele alates 2016. aastast, teatas Vene Keskpanga president Elvira Nabiullina, et Venemaa majandus peab USA sanktsioonidele vastu.

Tulemas võib olla aga enamat. Nimelt teatas USA suursaadik ÜROs Nikki Haley pühapäeval, et Ühendriigid kehtestavad Venemaale Süüria režiimi korraldatud keemiarünnakuga seoses uued sanktsioonid, võttes sihikule Damaskust varustanud firmad.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles