California peab vabastama 30 000 vangi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vangla Californias.
Vangla Californias. Foto: SCANPIX

USA ülemkohus andis Californiale korralduse lasta vabadusse enam kui 30 000 vangi, tuues põhjenduseks vanglate ülerahvastatuse ja puuduliku arstiabi.

Otsus on löönud oimetuks Ameerika rahvarohkeima osariigi, mis maadleb kõrge töötusmääraga ja valmistub ligi 10 miljardi dollarise eelarvepuudujäägi kontrolli alla saamise nimel valulikeks kärbeteks avalike teenuste vallas.

Kohus leidis, et USA põhiseaduse valguses on vaja seista kinnipeetavate inimõiguste eest ja vähendada seetõttu nende arvu, lastes osad vabadusse.

Otsusest lähtuvalt ei tohi vangide arv Californias ületada 110 000 piiri. Süsteem on tegelikult mõeldud 80 000 inimese jaoks, samas istub osariigi vanglates kinni üle 143 000 isiku.

Kuna ülerahvastatus on niivõrd ränk, on osad vangid suunatud ajutistesse ruumidesse või eravanglatesse.

Kohtunik Anthony Kennedy kirjutas oma avalduses, et «California vanglasüsteemis on aset leidnud tõsiseid põhiseaduse rikkumisi».

«Juba aastaid on tervishoid ja hoolekanne kinnipeetavate vaimse tervise eest jäänud alla põhiseaduse miinimumnõuete, täitmata on vangide põhivajadused,» kirjutas ta. «Nagu dokumentidest selgub, on tagajärjeks olnud palju tarbetuid kannatusi ja surmajuhtumeid.»

Näiteks tõi kohtunik Kennedy olukorra, kus ühe kooli võimlas elavad 200 vangi, keda valvad vaid kaks-kolm valvurit. Esineb ka juhtum, kus 54 vangi kasutada on vaid üks tualett.

«Kuna ravivoodeid napib, hoitakse enesetapjalikke vange vahel pikemat aega telefoniputka-suurustes ilma tualetita kongides,» kirjutas kohtunik.

Kohtuotsus tuli vaevaliselt, häältega 5-4. Vastu hääletanud kohtunik Anthony Scalia ütles, et «tegemist on ilmselt kõige radikaalsema kohtumäärusega meie riigi ajaloos».

Kohtunik Scalia ei soovinud pikemalt peatuda vangide ebainimliku kohtlemise teoorial ja kinnitas, et enamik vabadusse pääsevaid isikuid «ei ole halva tervise juures ega vaimuhaiged».

Ta lisas: «Paljud, kes välja lastakse, on kindlasti suurepärased füüsilised isendid, kes vangla jõusaalis end hirmuäratavalt lihastesse on pumbanud.»

California on viimasel ajal vanglate peale rohkem raha kulutama hakanud.

Kolmkümmend aastat tagasi läks osariigi eelarvest 10 protsenti kõrgharidusele ja 3 protsenti vanglatele. Tänaseks jagunevad protsendid selliselt: 11 vanglatele, 7,5 kõrgharidusele.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles